De quarts (B) - Ajuntament - BENIARJÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3263)

Localització Estructura de ferro
Diàmetre 46
Altura del bronze 41
Vora 5
Pes aproximat 56
FonedorDIEZ, MOISÉS (PALENCIA)
Any fosa 1926
Descripció La campana té una inscripció que indica el nom del fundidor, la data i el lloc on es va fundir: “MOISES DIEZ PALENCIA AÑO 1926”. Al mig trobem el nombre de serie de la campana: “2910”. Al mig peu trobem el nom de la possible sufragant de la campana: “FELICIDAD DUART GREGORI”. Curiosament té elements religiosos com un crucifix, ja que es tracta d’una campana d’ús civil i no litúrgic. Respecte a les decoracions, té sanefes amb motius vegetals, junt als cordons que es separen amb espais de tres cordons. Al mig peu hi ha quatre cordons sense espais.
Terç (T) (Sanefa amb fulles vegetals)
(1 cordó)
(“MOISES DIEZ PALENCIA AÑO 1926”)
(1 cordó)
Mig (M) (Sanefa)
(3 cordons)
(03) (“2910”)
(09) (Crucifix)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (09) “FELICIDAD DUART GREGORI”
(1 cordó)
Tocs actuals de campanes Toca els quarts.
Truja Estructura de ferro.
Estat original La campana estava instal·lada a l’estructura de ferro amb una maça per tocar els quarts que s’activava desde la maquinària del rellotge.
Estat anterior En la documentació de l’any 2000, la campana conservava la instal·lació original.
Estat actual Està instal·lada en una estructura metàl·lica que suporta les altres campanes, sense disposar d’anses ja que està taladrada directament. Actualment conserva la maça que es feia servir per als tocs horàries en desús i que posteriorment s’ha instal·lat un electromall que pica per la cara oposada. Aquests mecanismes són gestionats per un ordinador que controla els tocs del rellotge.
Mecanismes de toc Maça en desús (00); electromall (06)
Intervencions La campana fou fosa als tallers de Moisés Díez en la Palencia l’any 1926 per encàrrec de l’ajuntament de Beniarjó amb l’objectiu de que el rellotge públic comptar amb campanes que pogueren marcar el temps civil. Com es tracta de campanes horàries fou instal·lada sobre una estructura metàl·lica que sosté les altres. A més l’estructura disposava d’una maça per als quarts que era accionada desde la caseta on reposava la maquinària del rellotge. Posteriorment aquesta maquinària fou substituïda per un motor automàtic que gestiona l’ ordinador. Aquesta actuació suposa una destrucció patrimonial, ja que la maquinària era d’alt valor històric, tot i que conservava els usos originals.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (08-05-2000)
 • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (20-12-2019)
Editor Sergio Osa Millán
Actualització 31-07-2020
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-11-2020
  Convertir a PDF