Santíssim Crist de l'Agonia (1) - Ermita Santíssim Crist de l'Agonia - POTRIES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3269)

Localització Espadanya
Diàmetre 29
Pes aproximat 14
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1942
Descripció Al terç trobem una inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "✱ ✱ POTRIES 1942 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig té una creu patriarcal, un ramet de flors, un anagrama de Jesús i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HNOS / SILLA VALENCIA". Al mig peu trobem una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ SANTISIMO CRISTO DE LA AGONIA ✱".

Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ POTRIES 1942 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu patriarcal)
(03) (ramet de flors)
(06) (anagrama de Jesús)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES HNOS / SILLA VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ SANTISIMO CRISTO DE LA AGONIA ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de l'interior de l'ermita per mitjà del cigonyal.
Truja Fusta antiga
Estat actual La campana està instal·lada a l'espadanya de l'ermita del Crist. Conserva la instal·lació tradicional amb truja de fusta de perfil valencià i cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita, així com batall lligat. L'estat de conservació del conjunt és molt precari.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions Va ser fosa l'any 1942 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València), la mateixa que l'any anterior havia fos les campanes de l'església parroquial. Segurament per mitjà d'aquesta foneria es va adquirir la truja de fusta i instal·lar la campana a l'espadanya.
Propostes La instal·lació és tradicional i s'ha de conservar i restaurar en la mesura de les possibilitats. Si l'estat de conservació de la truja no garanteix la conservació del conjunt, es podria canviar per altra nova que imite el perfil de l'antiga. Per altra banda, tot i que es recomana conservar el toc manual, es podria mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera documentació fotogràfica] (08-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i actualització de la fitxa] (07-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-08-2019
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF