Maria Mare de l'Església (2) - Capella de la Mare de Déu de la Font - VILALLONGA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3275)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 47
Altura del bronze 45
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 60
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1965
Terç (T) (Cordó)
"MARIA MADRE DE LA IGLESIA."
(Cordó)
"FAMILIA ROSELLO MARTI."
(Cordó)
Mig (M) (00) (Creu sobre pedestal)
(03) (Pensament, habitual en les campanes dels Roses)
(06) (Monograma de Maria sobre núvols)
(09) (Marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
Mig peu (MP) (Dos cordons)
"VILLALONGA AÑO 1965."
(Dos cordons)
Peu (Dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Encara no sabem amb certesa si, a 1965, l'any de la fosa de la campana, el bronze fou dotat del motor de volteig continu que coneixem a l'actualitat; o si, en canvi, la mecanització de la torre es va produïr a les dècades següents. En qualsevol cas, segurament aquesta campana únicament voltejaria, des de la pròpia sala de les campanes, amb motiu de les grans solemnitats del calendari anual. No sembla probable que repicara, una tècnica de toc que pareix, fou reservada a la campana major.
Tocs actuals de campanes La campana volteja automàticament amb motiu de les grans solemnitats anuals, entre les que cal destacar, és clar, la festa de la Mare de Déu de la Font, titular de la capella i patrona de Vilallonga.
Truja Truja metàl·lica, obra dels Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Estat original La campana fou fosa a 1965 a la foneria que Germán Roses Martí regentava a Atzeneta d'Albaida. Com d'habitual en la producció campanera d'aquest fonedor, després de l'eixida dels forns de l'empresa, el nou bronze, costejat per la família vilallonguera dels Roselló Martí, fou dotat d'una truja metàl·lica amb el perfil característic dels Roses. Aquesta casa també seria la responsable, en una data encara desconeguda, de dotar de contrapesos metàl·lics a les altres dues campanes de la torre i d'electrificar les dos majors.
Estat anterior A la documentació realitzada a l'any 2000 la campana es trobava en un estat de conservació semblant a l'actual.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació. Instal·lat al finestral del lateral esquerre de la torre, el bronze encara conserva la instal·lació de la qual fou dotada a 1965, l'any de la seua fosa. És a dir, una truja de metàl·lica, que ara presenta abundant rovell i posa en perill la conservació de la campana, a la qual s'afegiria en aquesta data o als anys posteriors, un motor de volteig continu.
Mecanismes de toc Motor de vol continu a les (09).
Actuacions urgents Proposem que els tocs tradicionals de Vilallonga siguen investigats, mitjançant la documentació arxivística conservada i les entrevistes als majors de la població. Amb els resultats de la recerca, a l'ordinador que gestiona els tocs de la capella podrien programar-se els antics repics i voltejos, per tal de recuperar un patrimoni immaterial d'alt valor històric. Fins i tot, amb motiu de les grans solemnitats anuals, aquestos antics tocs podrien interpretar-se de manera manual, per part d'una nova associació de campaners.
Propostes Suggerim que la campana siga restaurada per tal de retornar a l'instrument els valors tradicionals, materials i immaterials, propis de Vilallonga. Amb aquesta finalitat, caldria substituïr el contrapés metàl·lic per un nou de fusta, que seguira el perfil de l'original; netejar el bronze interior i exteriorment, amb l'objectiu de recuperar el seu so primigeni; canviar el batall original de la campana per un de nou; i finalment, si és necessari per al seu ús, dotar la campana d'un motor d'impulsos, que reproduïra el volteig tradicional de l'instrument. No veiem recomanable, en canvi, dotar a la campana d'electromall, ja que segurament aquest bronze mai va repicar.
Valoració Campana interessant. Pot refondre
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (23-07-2017)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-06-2022
14 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 59 Visitants: 59 Usuaris: 0