Sant Josep (1) - Ermita Sant Josep - VILALLONGA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3277)

Localització Espadanya
Diàmetre 30
Altura del bronze 29
Vora 3
Pes aproximat 16
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1964
Terç (T) (Cordó)
* * * *
(Cordó)
"SAN JOSE"
(Cordó)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Marca del fonedor) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (Àngel)
Mig peu (MP) (Dos cordons)
"VILLALONGA AÑO 1964"
(Dos cordons)
Peu (Dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament, els tocs tradicionals de la campana es limitaven al volteig de l'instrument des de la distància, amb motiu de les celebracions a l'interior de l'ermita.
Tocs actuals de campanes A l'actualitat, l'instrument volteja de manera exclusivament automàtica.
Truja Truja metàl·lica, obra dels Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Estat original La campana va ser fosa a 1964 als tallers que Germán Roses Martí regentava a la població valenciana d'Atzeneta d'Albaida. Després de la seua eixida dels forns de l'empresa, l'instrument va ser proveït, com d'habitual a l'època, d'una truja metàl·lica amb els eixos lleugerament rebaixats, així com d'un motor de volteig continu.
Estat anterior A la primera presa de dades, efectuada al maig de l'any 2000, la campana es trobava en un regular estat de conservació, instal·lada amb la truja metàl·lica que encara coneixem hui, amb un batall en un avançat estat d'oxidació i electrificada amb un motor de volteig continu a les (09). Aquest estat va agreujar-se amb el pas de les dècades i, finalment, a 2017, l'instrument va ser baixat de l'espadanya per ser sotmés a una intervenció, que com veurem, va limitar-se a garantir la seguretat del conjunt.
Estat actual La campana, netejada i repintada recentment, es troba en un excel·lent estat de conservació. Ara bé, a pesar d'aquesta intervenció el bronze conserva la truja metàl·lica dels Roses d'Atzeneta d'Albaida, que a llarg termini podria tindre repercussions negatives sobre l'espadanya on se situa l'instrument.
Mecanismes de toc Motor de vol continu a les (09).
Intervencions A 2017 l'empresa ontinyentina Electrorecamp S.L. va baixar les dos campanes de l'ermita de Sant Josep per sotmetre-les a una intervenció que va limitar-se, únicament, a garantir la seguretat del conjunt. D'aquesta manera, durant l'actuació, les truges metàl·liques dels instruments varen ser repintades i els bronzes varen ser netejats interior i exteriorment. Després de la seua eixida dels tallers de l'empresa, les campanes varen ser exposades al presbiteri de la parròquia i, setmanes més tard, varen ser retornades a l'espadanya metàl·lica de l'ermita.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 30-01-2018
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-08-2020
  Convertir a PDF