Santíssim Crist de la Salut (3) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - PALMA DE GANDIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3282)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 61
Vora 6
Pes real 209
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1955
Descripció Primerament trobem al terç l'advocació a la que està dedicada la campana: "# # SANTISIMO CRISTO DE LA SALUD #"; imatge de gran devoció al poble i al que es dedica un dia de les festes. Al mig continua amb la marca de fàbrica: "ROSES / DAZANETA / VALENCIA"; estant mal escrit el nom del poble que correctament escrit seria "ADZANETA". Finalment al mig peu trobem el nom del poble i l'any de fosa: "# # # PALMA DE GANDIA AÑO 1955 # #".
Terç (T) (cordó)
(02) (04) (08) (10) (flor)
(cordó)
(06) "# # SANTISIMO CRISTO DE LA SALUD #"
(cordó)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (pensament)
(06) (imatge del Santíssim Crist)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES/ DAZANETA/ VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # PALMA DE GANDIA AÑO 1955 # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement una llarga corda unida al batall per repicar-la.
Estat anterior Comptava amb martell, instal·lat per repicar-la automàticament, i retirat per trencament del mateix.
Estat actual La campana es troba en un precari estat de conservació a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de ferro pintada i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Per un altra banda compta amb batall atornillat, amb un sistema de fixació rígida, que resulta extremadament perillós. Aquest pot arrancar la batallera i caure del campanar sense previ avís, ja que el cable de seguretat passa per aquesta i no frena la caiguda.

Vist l'estat general de la campana es deurien iniciar els treballs de restauració del conjunt per tal de tornar-la al seu estat original. La truja de fusta deuria ser canviada per altra de fusta, de perfil tradicional valencià, baixada per netejar-la per dins i for, i mecanitzada amb motor de vol continu, que emule els tocs tradicionals i facilite tocar manualment. Finalment el batall deuria ser canviat per un altre més adequat al tamany de la campana i lligat amb soquet, reforçant el conjunt amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall (09)
Intervencions La present campana segurament és resultat de la refosa d'una anterior, que no seria extrany que datara de la mateixa cronologia que les altres campanes. Va ser fosa per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida en 1955 i instal·lada amb la truja de fusta de la primitiva campana. En 1962 la foneria de Salvador Manclús la mecanitzà, canviant la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu i martell. Recentment el martell ha estat canviat per electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (11-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (20-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-11-2014
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF