Sant Miquel Arcàngel (2) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BELLREGUARD - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3287)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 74
Altura del bronze 64
Vora 5
Pes aproximat 235
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té una inscripció en espanyol al terç que està dedicada a Sant Miquel: "✱ S. MIGUEL ARCANGEL. ✱ PATRONO DE BELLREGUART.". Seguidament, al mig, hi ha una creu, un anagrama de Jesús, una imatge de Sant Miquel Arcàngel (com la venerada al Santuari de Llíria) i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / VALENCIA". Al mig peu té diverses flors i una inscripció amb la data de fosa: "✱ ✱ ✱ AÑO DE LA VICTORIA 1939. ✱ ✱".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ S. MIGUEL ARCANGEL. ✱ PATRONO DE BELLREGUART."
(2 cordones)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (imatge de Sant Miquel Arcàngel)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ AÑO DE LA VICTORIA 1939. ✱ ✱"
(2 cordones)
Peu (3 cordones)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Ferro Manclus vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. També té un mig vol que no funciona. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), mig vol i electromall trifàsic (09)
Intervencions Va ser fosa l'any 1939 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València), indústria que pocs anys després faria les altres campanes.. Va quedar instal·lada amb truja de fusta al nou campanar quan aquest es va finalitzar i posteriorment la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb tres mecanismes per al toc automàtic: un motor de vol continu, un electromall trifàsic i un sistema de mig vol per al toc de difunts.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls i el martell per un monofàsic que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Primera presa de dades] (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (07-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2019
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 18-09-2020
  Convertir a PDF