Patrocinio (4) - Parròquia de Sant Joan Baptista - BENIARJÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3289)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 105
Altura del bronze 90
Vora 9
Pes real (en quilos) 665
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1963
Descripció La campana té al terç la següent inscripció on indica el nom de la campana: ‘‘PATROCINIO’’. Al mig trobem els noms dels donants de la campana junt amb les autoritats religioses: ‘‘DONADA POR D. MANUEL PORTA JORDÁ/ Y D. PATROCINIO PEIRO BENAVENT/ PADRINOS: D. RAMÓN PORTA Dª ISABEL MILLET/ SIENDO CURA D. FERNANDO PEIRO MORATAL’’. També trobem elements característics de campanes com una crucifix, la marca de fundició (FUNDICION / DE/ SALVADOR MANCLUS/ C. INDUSTRIA, 27/ VALENCIA) ; i finalment la Mare de Déu del Carme. Al mig peu figura el nom de la destinació de la campana junt a l’any de fundició: ‘‘BENIARJÓ 1963’’.
Terç (T) (2 cordons)
(06) ‘‘PATROCINIO’’
(3 cordons)
(Garlandes amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Marca de fundició)
(06) ‘‘DONADA POR D. MANUEL PORTA JORDÁ/ Y D. PATROCINIO PEIRO BENAVENT/ PADRINOS: D. RAMÓN PORTA Dª ISABEL MILLET/ SIENDO CURA D. FERNANDO PEIRO MORATAL / BENIARJO 1963’’
(09) (Mare de Déu del Carme)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(1 cordó)
Tocs actuals de campanes Automàtics.
Truja Ferro Manclús.
Estat anterior En la documentació de l’any 2000, la campana comptava amb un electromall trifàsic.
Estat actual Instal·lada en una de les finestres de la sala de les campanes, amb una truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb un motor de volteig continu i un electromall monofàsic. A més, disposa d’un batall ben nugat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall monofàsic (09)
Intervencions La campana fou adquirida per la parròquia de Sant Joan Baptista de Beniarjó en maig de l’any 1963, sufragada per un matrimoni del poble. Posteriorment va tindre lloc l'acte de benedicció junt a una altra de menors dimensions. És probable que durant la seua instal·lació al campanar es procedira a la mecanització del conjunt. En aquest cas, s'electrificà amb un motor de volteig continu i un electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la correcta conservació de la campana, per això cal procedir a la seua restauració. Ha de ser baixada amb una grúa adequada, per transportar-la als tallers de restauració on deu ser netejada per dins i per fora, per a recuperar la sonoritat original perduda. També s’ha de canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Els mecanismes cal renovar-los per altres que no dificulten el toc manual de la campana: un motor de volteig d'impulsos.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
  • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (27-12-2019)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 22-02-2023
14 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 75 Usuaris: 1 - servidor