Mare de Déu de l'Assumpció (3) - Parròquia de Sant Josep del Raval - GANDIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3296)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 100
Altura del bronze 86
Vora 7
Pes real 625
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1955
Descripció La campana té unes anses amb decoracions antropomorfes i a l'espatlla disposa de quatre triangles decorats. Seguidament, trobem al terç diversos motius decoratius, així com una garlanda amb motius vegetals i eucarístics. A aquest espai també trobem dos inscripcions. La primera indica l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ SANTA MARIA DE LA ASUNCION ✱". La segona s'inicia al terç i acaba al mig peu i té el nom del primer rector de la parròquia erigida poc abans de la fosa de la campana, així com el del municipi i l'any de fosa: "✱ SE FUNDO ESTA CAMPANA SIENDO PRIMER CURA DE ESTA PARROQUIA DE SAN JOSE / ✱ ✱ EL RVDO D. VICENTE PASCUAL SOLBES ✱ GANDIA AÑO 1955 ✱". Al mig té una creu amb pedestal, una imatge de la Mare de Déu, una custòdia amb àngels i la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Al mig peu té també una garlanda.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
Terç (T) (02) (04) (08) (10) (decoració)
(06) "✱ SANTA MARIA DE LA ASUNCION ✱"
(cordó)
"✱ SE FUNDO ESTA CAMPANA SIENDO PRIMER CURA DE ESTA PARROQUIA DE SAN JOSE"
(cordó)
(garlanda amb motius vegetals i eucarístics)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (imatge de la Mare de Déu)
(09) (Custòdia amb Àngels)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (flor de pensament)
(2 cordons)
"✱ ✱ EL RVDO D. VICENTE PASCUAL SOLBES ✱ GANDIA AÑO 1955 ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior L'any 2000 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses. Els rodaments no descansaven directament al mur sinó a uns suports fixats a aquests. Estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall trifàsic.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un electromall amb soquet, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1955 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida junt amb altres dos campanes destinades per al mateix campanar. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro. La campana es va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Entre 2015 i 2016 es va restaurar la campana. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs fets per 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (25-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (14-02-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-03-2020
41 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF