Sant Antoni i Santa Rosa (2) - Parròquia de Sant Josep del Raval - GANDIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3297)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 76
Altura del bronze 68
Vora 6
Pes real 258
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1955
Descripció La campana té dos inscripcions al terç. La primera indica les dos advocacions a les quals està dedicada: "✱ ✱ SAN ANTONIO Y SANTA ROSA ✱". La segona indica el nom dels donants: "A EXPENSAS DE D. ANTONIO HOSTALET FERRI Y DÑA ROSA FERRI". Seguidament té al mig una flor de pensament, una custòdia amb àngels orants, una creu i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Al mig peu té altra garlanda i una inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "✱ GANDIA AÑO 1955 ✱".
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ SAN ANTONIO Y SANTA ROSA ✱"
(cordó)
"A EXPENSAS DE D. ANTONIO HOSTALET FERRI Y Dña ROSA FERRI"
(cordó)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Custòdia amb àngels orants)
(03) (creu)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(09) (flor de pensament)
Mig peu (MP) (diverses decoracions)
(2 cordons)
(06) "✱ GANDIA AÑO 1955 ✱"
(2 cordons)
(garlanda)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Nova 2001 Técnica y artesanía.
Estat anterior L'any 2000 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses. Els rodaments no descansaven directament al mur sinó a uns suports fixats a aquests. Estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall trifàsic.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un electromall amb soquet, lligat i reforçat amb cable de seguretat. La batallera és postissa i la campana està girada 1/4 de volta.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1955 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida junt amb altres dos campanes destinades per al mateix campanar. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro. La campana es va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Entre 2015 i 2016 es va restaurar la campana. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs fets per 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (25-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (14-02-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-03-2020
32 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-08-2020
  Convertir a PDF