Maria (1) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - RÓTOVA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3310)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 43
Altura del bronze 40
Vora 4
Pes aproximat 46
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc al terç podem trobar la seguent epigrafía: "MARIA SALUS INFIRMORUM ORA PRONOBIS"; en ella assenyala el nom de la campana, Maria, seguidament al seu nom trobem traduït: "SALUT DELS MALALTS PREGA PER NOSALTRES", pregaria a la dita a alguna Mare de Déu de la Salut.
Al mig podem vore: "ROTOVA 25-XII-1940 el nom del poble on va destinada la campana, data de la seua fosa el 25 de decembre del 1940, junt a la data trobem una frase en llatí: "YN MEMORIAM SACERDOTIS JOACHIM MIÑANA", correctament: "IN MEMORIAM SACERDOTIS JOACHIM MIÑANA", traduït, com: "EN MEMÒRIA DEL SACERDOT JOAQUIM MIÑANA".
Espatlla (H) (1 cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(00)"MARIA SALUS INFIRMORUM ORA PRONOBIS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Anagrama de Jesús JHS)
(06) (Monograma de Maria)
(09) (marca de fàbrica de Roses Germans de Silla)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "ROTOVA 25-XII-1940 YN MEMORIAM SACERDOTIS JOACHIM MIÑANA"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es tocaba al repic desde els peus del campanar, mentre que els voltejos es feïen desde la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja truja de fusta de 2001 Tècnica y Artesania S.l
Estat original La campana l'any 1940, va ser pujada al campanar amb una truja de fusta tradicional del perfil valencià, amb una ballesta per voltejar-la.
Estat anterior La campana, abans de la seua restauració a l'any 2004 comptava amb una truja metàl·lica de la casa dels Roses amb un motor de vol seguit, a més de que estigué una llarga temporada sense batall.
Estat actual Bona, restaurada l'any 2004, per l'empresa 2001 Técnica y Artesania, s'ha dotat d'una truja de fusta del perfil tradicional valencià amb un motor de vol a impulsos que permet el toc manual.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (09)
Intervencions L'any 1940 el rector D. Joaquim Miñana va encarregar a la casa dels Roses de Silla una campana menuda i una altra més mitjana per a ocupar un lloc al campanar, ja que s'havia quedat buït per dos finestral on es van tirar les campanes en èpoques de la Guerra Civil, i no van tornar mai més al campanar per falta de documentació i inventari, aquesta va ser beneïda i posteriorment pujada al campanar junt a l'altra mitjana.
Més tard en la dècada dels 60-70 es fan unes fortes remodelacions a les campanes dels campanars valencians electrificant-les per primera vegada un d'ells Ròtova, aquesta campana dotada d'una truja de ferro de la foneria dels Roses amb un martell trifàsic de lenta resposta. l'any 2004 es baixa la campana i se restaura, netejant el bronze i dotant-la d'una truja de fusta de perfil valencià amb mecanismes de vol i repic que també permiteixen i faciliten el toc manual
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La campana no es pot voltejar massa bé a mà per falta de contrapes a la truja.

Autors

 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex ()
 • MONTOLÍO TORÁN, David/ RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 13-02-2015
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 18-02-2020
  Convertir a PDF