La Petra (1) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - ALMISERÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3314)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 46
Altura del bronze 45
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 56
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1936
Descripció Campana d'abundant decoració. Al terç, podem trobar una garlanda vegetal, i l'inscripció senyalant el nom de la campana junt a l'any de la seua fosa: "PETRA AÑO 1936", va ser regalada per una dona del poble i li va possar el nom de la seua filla, Petra. A continuació al mig, és una part de molta abundant decoració de fauna i flora, on la qual es troben els següents relleus: d'una Creu amb pedastal envoltada d'uns quans rams de flors amb l'inscripció "d'INRI"; El Monograma de Maria, potser per la devoció que tenia la donant de la campana a Maria Santíssima; El Cor de Maria, amb l'espasa clavada, simbol dels Dolors de la Mare de Déu; Relleu de la marca de fàbrica dels Roses de València ("ROSES HERMANOS/ AVNIDA PERIS Y VALERO/VALENCIA"), aquesta fou unes de les fonedores dels Roses situat a la ciutat de València, el qual també van fer moltes campanes, cal dir que hi han dues marques dels Roses Hermanos de València, la més usual era "Camino de Tránsitos (Junto a la Carretera de Madrid)"; i un altra més rara, "Avda. Peris y Valero.", en aquest cas van utilitzat la última; Seguidament trobem els reulleus d'aus sobre el mig terç de la campana, i al mig peu curiosos lleons rampants front a una torre de castell enmerlada.
Anses Careix de anses
Espatlla (H) (Garlanda vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "* * PETRA AÑO 1936 * *"
(2 cordons)
(decoració de roses i motius florals)
Mig (M) (00) (Creu amb decoració floral)
(03) (marca de fàbrica de Roses València)
(09) (decoració d'aus)
(06) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (00) (raïm baix la Creu)
(Relleu de lleó rampant amb castell)
(2 cordons)
(decoració de flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana desde el any de la seua fosa ha estat conservada de toc manual.
Tocs actuals de campanes La campana actualment repica per a les misses i es voltejada per gent del poble en festes.
Truja Ferro Manclús
Estat original Antigament la campana es trobava instal·lada a la actual finestra de l'espadanya amb una truja de fusta de carrasca i amb el capçal de pedra. Amb una corda al batall per repicar-la desde davall.
Estat anterior La campana era instal·lada amb una truja de fusta de carrasca i amb el capçal de pedra.
Estat actual Roïna, poseeix una truja de la casa Manclús amb cigonyal per al vol, els claus que fan subjecció a la campana estan solts. Manca d'anses i el batall està per repretar. La boca de la campana esta molt mossada ja que una vegada va caure del campanar. Seria recomanable vist el seu estat de conservació l'inici de la restauració de la campana, amb la neteja del bronze i el canvi de una truja de fusta nova de perfil tradicional d'Almiserà.
Mecanismes de toc Cigonyal a les (03) i corda al batall per tocar desde baix
Intervencions L'any 1936 una dona del poble d'Almiserà va decidir donar una campana a la Parròquia per omplir un lloc que va quedar buït ja que l'anterior una altra del S. XIX es va badar, possant-li de nom Petra, el nom de la seua filla. La foneria dels Roses Hermanos de València es va encarregar de la seua fosa, portant-la més tard al poble per beneïr-la i pujar-la al campanar.
Cap als anys 70-80, la casa Manclús va dotar-la amb una truja de ferro amb un cigonyal per al seu vol manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (02-01-2015)
Editor de la fitxa MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 20-10-2015
23 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 76 Usuaris: 0