Cristo Rey (3) - Parròquia de Nostra Senyora d'Albuixech - ALBUIXECH (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3333)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 68
Pes aproximat 182
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, al mig podem trobar a més d'una Creu potenzada de quadrats, la següent epigrafía, que dú un ordre:"VIVA CRISTO REY/ ALBUIXEC 1940/ AÑO DEL PILAR", on assenyala l'advocació a qui va dirigida, Crist Rei, aquesta part de l'epigrafía fa referència al crit que pegaven el bàndol republicà en època de guerra a l'hora de ser afusellats (Viva Cristo Rey) aquest va ser el seu lema i va fer referència a l'advocació Solemnitat Crist Rei promulgat per Pio XI l'any 1925; seguidament trobem lloc o població i data, evidentment Albuixech i datant com any de fosa de la campana el 1940, com assenyala a la campana Sant Vicent del mateix any "AÑO DEL PILAR", segurament el any de la seua fosa va coincidir amb l'any del Pilar honorada a Albuixech; i per finalitzar al mig peu trobem la marca de fàbrica: "FUNDICIÓN /DE/MANUEL ROSES VIDAL/HIJO DE M ROSES" element imprescindible per poder averiguar o saber qui va fer-la i on.
Terç (T) (2 cordons)
(1 cordó)
Mig (M) (00) (Creu potenzada de quadradets)
(06)"VIVA CRISTO REY/ ALBUIXEC 1940/ AÑO DEL PILAR"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(1 cordó gruix)
(2 cordons)
(06) (Marca de fàbrica de Roses Manuel Vidal e hijos)
Tocs tradicionals de campanes La campana avans de la seua mecanització dels anys 60-70 per la casa Manclús, era repicada amb una llarga corda desde els peus del campanar, fent els tocs de missa, alarma i altres, mentre que els vols i mig vols de difunts típic a la zona de l'horta es farien desde la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes La campana repica i volteja automàticament.
Truja Truja nova de fusta que substitueix a una de ferro de Manclús.
Estat original La campana desde l'any de la seua fosa (1940) sería dotada d'una truja de perfil valencià amb el capçal de formigó i una ballesta per al vol amb corda al batall per a repicar-la desde els peus del campanar.
Estat anterior La campana era instal·lada amb una truja de ferro de la casa Manclús amb un motor de vol seguit i un martell trifàsic de lenta resposta.
Estat actual Bona, es troba insta·lada amb un motor de vol a impulsos i martell a la dreta i una ballesta per al vol manual.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (03) ballesta a les (09)
Intervencions El 1940 el rector d'aleshores va manar fondre dues noves campanes menudes per ocupar dos llocs al campanar en temps de posguerra, ja que algunes campanes, generalment dels Germans Roses, van ser desaparegudes sent col·locades a altres campanars i no van tornar al seu lloc corresponent per falta de inventari o control. La fonería Roses Vidal les va fondre i el mateix any es van portar al poble beneïnt-les i posteriorment sent pujades al campanar al seu lloc actual.
Més tard al any 1960 es va fer un projecte de mecanitzar les campanes i en 1965 es van electrificar perdent completament tots els seus tocs manuals i tradicionals.
En l'any 2000 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía S.l va baixar-la i la va restaurar, instal·lant-li una nova truja de fusta contrapesada amb un motor de vol impulsos permitint el toc manual i un martell ECAT.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (13-07-2015)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 07-03-2015
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-07-2021
  Convertir a PDF