Sant Vicent (2) - Parròquia de Nostra Senyora d'Albuixech - ALBUIXECH (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3334)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 56
Pes aproximat 102
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940ca
Descripció A la campana hi ha una senzilla inscripció al mig: "SAN VICENTE/ALBUIXECH 1940/ AÑO DEL PILAR" en ella indica en primer l'advocació a qui va dirigit en aquest cas Sant Vicent, pero no fent diferència entre Sant Vicent Ferrer (patró de València) o Sant Vicent Màrtir (Sant Vicent de la Roda), seguidament lloc i data en aquest cas evidentment Albuixech i 1940 any en que fou fosa, beneïda i pujada la campana al campanar, despres de la guerra ja que en molts campanars van desapareixer moltes campanes i no van tornar moltes de nou al seu lloc corresponent a falta d'un control o inventari. I per últim trobem la inscripció "AÑO DEL PILAR" , conincidint en que l'any celebrat a Albuixech sigué a la Verge del Pilar.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu potenzada d'estels)
(06)"SAN VICENTE/ALBUIXECH 1940/ AÑO DEL PILAR"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(03) (Marca de fàbrica de FUNDICION/DE/MANUEL ROSES VIDAL/HIJO DE M ROSES)
Peu (1 cordó)
Tocs tradicionals de campanes La campana avans de la seua mecanització dels anys 60-70 per la casa Manclús, era repicada amb una llarga corda desde els peus del campanar, fent els tocs de missa, alarma i altres, mentre que els vols i mig vols de difunts típic a la zona de l'horta es farien desde la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes La campana repica i volteja automàticament.
Truja Truja nova de fusta que substitueix a una de ferro de Manclús.
Estat original La campana desde l'any de la seua fosa (1940) sería dotada d'una truja de perfil valencià amb el capçal de formigó i una ballesta per al vol amb corda al batall per a repicar-la.
Estat anterior La campana era instal·lada amb una truja de ferro de la casa Manclús amb un motor de vol seguit i un martell trifàsic de lenta resposta.
Estat actual Bona, es troba insta·lada amb un motor de vol a impulsos i martell a la dreta i una ballesta per al vol manual.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (03) ballesta a les (09)
Intervencions El 1940 el rector d'entonces va manar fondre dos noves campanes menudes per ocupar dos llocs al campanar en temps de posguerra, la fonería Roses Vidal les va fondre i el mateix any es van portar al poble beneïnt-les i posteriorment sent pujades al campanar al seu lloc actual.
Més tard al any 1960 es va fer un projecte de mecanitzar les campanes i en 1965 es van electrificar perdent completament tots els seus tocs manuals i tradicionals.
En l'any 2000 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía S.l va baixar-la i la va restaurar, instal·lant-li una nova truja de fusta contrapesada amb un motor de vol impulsos permitint el toc manual i un martell ECAT.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (13-07-2015)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 07-03-2015
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-06-2021
  Convertir a PDF