Sant Domènec (4) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALFARP (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3357)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 91
Altura del bronze 77
Vora 9
Pes aproximat 436
FonedorROSES, PASCUAL
Any fosa 1804
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç, en llatí i espanyol amb abreviatures: "S P DOMINICE ORAPRNOBIS PASCALISROSES FECIT AÑO 1804", que correctament escrita seria: "SANCTE PATER DOMINICE ORA PRO NOBIS PASCALIS ROSES ME FECIT AÑO 1804". Aquesta es pot traduir com: "SANT PARE DOMENEC PREGA PER NOSALTRES PASCUAL ROSES LA VA FER ANY 1804". Es tracta d'una inscripció on trobem una aclamació a Sant Domènec propia de les Letanies dels Sants, que es canten en determinades celebracions de l'Esglèsia i és comú en les campanes des del segle XVI. Finalment trobem l'autor i l'any de fundició.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"S P DOMINICE ORAPRNOBIS PASCALISROSES FECIT AÑO 1804"
(2 cordons)

Mig (M) (2 cordons)
(00) (Creu amb pedestal i dos sargantanes als costats)
Mig peu (MP) (7 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro de Roses
Estat original Antigament comptaria amb truja de fusta, segurament de la mateixa època que la campana, i algún accesori per al seu toc manual.
Estat actual Es troba en un estat de conservació regular, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. La mecanització actual no imita els tocs tradicionals i dificulta els manuals, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la truja de fusta, baixant-la de la torre per netejar-la per dins i fora i mecanitzar-la de nou amb motor d'impulsos.

El batall està lligat i repretat, a més de reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1804 per Pasqual Roses. Per l'advocació a que es dedica (Sant Domènec) podria tractar-se d'una campana feta per al Convent dels Predicadors de la propera localitat de Llombai i portada a Alfarp després de l'exclaustració de 1835 o feta per al campanar d'aquesta parròquia i sufragada pels Predicadors.

Ja a mitjans del segle XX la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va substituir la truja de fusta per altra de ferro. Desconeixem si es va mecanitzar per aquests o per Manclús.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • TOMÁS CALATAYUD, Vicent (12-07-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (18-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2014
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-03-2023
  Convertir a PDF