Sant Pasqual Bailón (3) - Parròquia nova de la Mare de Déu dels Dolors - GENOVÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3385)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 61
Vora 7
Pes aproximat 199
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció Té l'espatlla una sanefa amb triangles decorats. Seguidament, al terç, hi ha una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SAN PASCUAL BAILÓN ✱". Al mig té una creu amb pedestal i dos àngels, un Salvador Eucarístic, un medalló amb una creu i dos àngels i la marca de fàbrica que rodeja l'escut nacional: "JUAN BTA ROSES FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". També al mig hi ha quatre motius que representen l'Arma Christi amb dos àngels.

Finalment trobem al mig peu una inscripció amb el nom del poble i una data, segurament la de benedicció: "✱ GENOVES 6 AGOSTO 1940 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (sanefa amb triangles decorats)
Terç (T) (cordó)
(cordó)
(06) "✱ SAN PASCUAL BAILÓN ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal i dos àngels)
(03) (Salvador Eucarístic)
(06) (Escut nacional i marca del fonedor) "JUAN BTA ROSES FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(09) (medalló amb creu i àngels)
(02) (04) (08) (10) (Arma Christi amb àngels)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ GENOVES 6 AGOSTO 1940 ✱"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual. Segurament també es repicava a distància per mitjà d'una corda al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja nova de fusta ELECTRORECAMP S. L. que substitueix una truja original de fusta interessant
Estat original Estava instal·lada al campanar de l'antiga església parroquial amb truja de fusta de perfil singular i diferent del valencià.
Estat anterior Estava instal·lada a l'interior de la sala de les campanes del campanar nord amb la truja de fusta i en regular estat de conservació.
Estat actual Està instal·lada a l'interior de la sala de les campanes del campanar nord, a una estructura metàl·lica. Té una truja de fusta nova de perfil valencià i sense relació amb l'antiga. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida i beneïda amb motiu de les festes de l'any 1940. Es va instal·lar al campanar de l'església parroquial vella i la traslladaren al nou una volta finalitzades les obres. Va ser restaurada per ELECTRORECAMP en 2000 canviant la truja antiga per altra nova de perfil valencià i mecanitzant-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (13-07-2000)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (17-05-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (22-09-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-04-2020
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-09-2021
  Convertir a PDF