Campana (1) - Colegio Operarias Catequistas - ALAQUÀS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3395)

Localització Espadanya
Diàmetre 32
Pes aproximat 19
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1913
Descripció La campana té una simple inscripció "JESUS MARIA JOSE ANO 1913". La dedicació a Jesús, Maria i Josep és habitual en les campanes seriades, és a dir fabricades abans d'ubicar-les en un campanar concret, i apareix sobre tot en el segle XVIII, desapareguent a finals del XX (encara que és hui habitual en totes les campanes fabricades en Galicia). En molts casos el nom de la dedicació apareix després de la triple invocació.
Espatlla (H) (Cordó) / (4 flors)
Terç (T) (2 cordons) / "JESUS MARIA JOSE ANO 1913" / (2 cordons)
Mig (M) (00) Crist amb creu
(06) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana voltejava manualment des del cor de la capella del convent, mitjançant una corda unida al cigonyal dues vegades al dia durant tot l'any (excepte en els tres dies del Tridu Pasqual), al matí cridant a la missa i a l'Hora Santa (les tres de la vesprada) hora a la que els campanars de l'Assumpció i l'Olivar també feien amb la campana major el toc dels "Set dolors de la Verge".
Tocs actuals de campanes Es va conseguir fer-la voltejar a "batall lligat" després de més de 20 anys sense voltejar, a mans dels Campaners d'Alaquàs, el dia 7 de maig del 2011, vespra de Sant Francesc de Paula, Patró d'Alaquàs. Dos anys més tard, l'any del seu primer centenari, el 7 de Febrer de 2013, la campana torna a voltejar sonant després de la restauració de la seua truja a mans dels Campaners d'Alaquàs i de germanes del convent.
A partir de la restauració, durant l'any es tocarà manualment pels Campaners d'Alaquàs des de la terrassa per a les festivitats més importants del poble i del convent.
Truja Fusta
Estat anterior Fins el moment de la restauració de la truja pels Campaners d'Alaquàs la campana es trobava en una situació de total abandonament, inutilitzada, i amb la truja amb parts soltes i la fusta en molt males condicions, degut a la gran quantitat d'anys que la campana va estar tombada pel seu excesiu pes a la truja.
Estat actual Els aspectes més importants a destacar respecte a la seua conservació, son la seua truja (possiblement molt més antiga que la pròpia campana) amb un contrapés massa pesat, que encara que ens parega estranya respecte al seu perf¡l, si li llevem el contrapés superior de ferro i el capçal de fusta, apareix una truja amb la forma valenciana. A més, als ferratges originals que arriben fins al capçal de la truja en forma valenciana, es van soldar uns altres per a que arribaren fins a l'actual contrapés de ferro. És possible que es tracte d'una truja de campana molt menor -si li llevem l'afegit de fusta i el contrapés de ferros soldats- reutilitzada per a aquesta campana.
Els altres aspectes a destacar son la gran quantitat de brutícia que cobreix el seu bronze, que para part del seu so, els canals del mur oberts pels dos costats que permetrien la caiguda de la campana en cas d'accident i el seu batall pessigat.
Mecanismes de toc Cigonyal
Intervencions La truja ha sigut restaurada "in situ" pels Campaners d'Alaquàs entre el 18-01-2013 i el 07-02-2013, amb motiu del seu primer centenari i el seu mal estat fins el moment.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes A pesar de no constar al seu bronze la campana la campana ha sigut associada a la fonedoria ROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE per comparació de la seua epigrafia amb la de altres campanes del fonedor.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (26-02-2011)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (04-11-2012)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 07-02-2013
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-03-2020
  Convertir a PDF