Mare de Déu del Carme (3) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - ALMASSORA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3399)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 77
Altura del bronze 65
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 264
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1914
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "✱ NUESTRA SEÑORA DEL CARMEN CONSTRUIDA POR ACUERDO DEL AYUNTAMIENTO 1º MAYO 1914". Aquesta es pot dividir en dos parts: la primera conté l'advocació a la qual està dedicada, mentre que la segon indica que l'Ajuntament va acordar la seua fosa. Al mig té la signatura de l'alcalde i del síndic, situades entre la imatge de la Mare de Déu: "ALCALDE / Pasqual Dominguez" / "SINDICO / Juan B Beltran". Seguidament, just baix de la imatge, trobem la següent inscripció: "COSTEADA POR UN DEVOTO DE LA VIRGEN DEL CARMEN". També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA/ FUNDICION DE CAMPANAS VICENTE DOMINGO ROSES / CNO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID".
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(2 cordons separats)
"✱ NUESTRA SEÑORA DEL CARMEN CONSTRUIDA POR ACUERDO DEL AYUNTAMIENTO 1º MAYO 1914"
(2 cordons separats)
Mig (M) (00) (Creu amb flors)
(03) (querubí rodejat per flors)
(06) "ALCALDE / Pasqual Dominguez" / (flor) (imatge de la Mare de Déu del Carme) / "SINDICO / Juan B Beltran" / "COSTEADA POR UN DEVOTO DE LA VIRGEN DEL CARMEN"
(09) (marca de fàbrica) "VALENCIA/ FUNDICION DE CAMPANAS VICENTE DOMINGO ROSES / CNO TRANSITS JUNTO CTRA MADRID"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(sanefa amb triangles decorats)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la campana "Rosarito".
Truja Fusta INDUSTRIAS Manclús
Estat original La campana tenia una truja de fusta de perfil tradicional local i una corda unida al batall per repicar-la de forma manual des dels peus del campanar.
Estat anterior L'estat de conservació era precari. Estava dotada amb una truja de ferro de la foneria Roses i estava mecanitzada. El motor de vol continu ja l'havien canviat per altre d'impuls abans de la restauració.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1914 als tallers de la foneria de Vicente Domingo Roses Soler, ubicats a la ciutat de València. Sembla que l'Ajuntament va acordar la seua fosa, com figura a les inscripcions, però finalment va ser costejada (de forma total o parcial) per un devot de la Mare de Déu del Carme. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar, als anys 60, la truja de fusta per altra de ferro i la va mecanitzar.

Industrias Manclús va portar a terme la restauració l'any 2013. La campana es baixà de la torre i després de netejar-la, canviaren la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El dia 1 de setembre del mateix any la portaren al poble de nou i per a la festa de la Nativitat de la Mare de Déu, titular del temple parroquial, es va pujar de nou al campanar. Finalment va quedar mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Primera presa de dades] (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (15-04-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-09-2018
14 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 60 Visitants: 60 Usuaris: 0