Maria (2) - Parròquia de Sant Honorat Arquebisbe d'Arlés - VINALESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3405)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 73
Vora 9
Pes aproximat 451
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1915
Espatlla (H) (2 cordons)
(garlanda vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
"# # # SE REFUNDIO EN EL AÑO DEL SEÑOR 1915 # #"
(cordó)
(cenefa vegetal)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb querubí)
(03) (Motiu eucarístic amb flors)
(06) "# SE ME DIO POR NOMBRE # " / (Monograma de Maria) / "# MARIA #"
(06) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / Can TRANSITOS JUNTO Ctra. MADRID"
(09) (Anagrama de Jesús amb flors)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida la batall. Per voltejar possiblement comptara amb una ballesta, toc que s'efectuaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Per tocar-la possiblementcomptaria amb una ballesta, especialment utilitzada per voltejar-la. A més tenia una corda unida al batall, que per mitjà d'unes corrioles i una fusta es passava fins arribar als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Fins poc abans del 2014 comptava amb un electromartell trifàsic, instal·lat en la mecanització de la campana i que estava ubicat en un lateral (03). Aquest s'ha retirat per trencament del mateix.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor de vol contiu i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no té vinculació amb l'estat tradicional de la campana ni facilita el seu toc manual, per tant seria recomanable iniciar la seua restauració. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu es deuria canviar per altre d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu i electromall
Intervencions Com indiquen les inscripcions, la campana va ser refosa en l'any 1915 pel trencament d'una anterior de datació desconeguda. Aquesta va ser baixada del campanar i traslladada als tallers de Vicente Domingo Roses, fonedor natural d'Atzeneta d'Albaida i establert en la ciutat de València. Després de refosa, la nova campana va ser batejada i pujada al campanar. En gener l'any 1957 el rector D. Vicente Lerga va signar amb la casa Manclús el contracte per mecanitzar-la junt a les altres campanes, però la Junta Parroquial es va oposar completament als treballs. El motiu d'aquesta reacció es deu a que al mateix temps estava construint-se el nou altar major, per tant el contracte va quedar anulat. En 1960 el rector D. Antonio Barber Pons va signar un nou contracte amb Manclús per canviar la truja de fusta per altra de ferro, treballs que es realitzaren en setembre d'eixe any amb un cost total (les tres campanes) de 20.300 ptes. La seua mecanització es va realitzar a finals de l'any 1973, instal·lant un motor de vol continu, mig vol i martell trifàsic per a tocar automàticament. Poc abans de 2014 Electrorecamp S.L. ha canviat el martell per un electromall i el batall per un nou.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (24-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-01-2015
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF