Isabel (000) - Ermita de Santa Bàrbera - MONCADA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3428)

Localització Interior de l'ermita
Diàmetre (en cm) 63
Altura del bronze 50
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 145
Any fosa 1929
Descripció La campana té un ansa de ferro postissa. L'original està tallada per motius desconeguts (trencament accidental o caiguda de la campana). En el terç té dos cordons i entre ells hi ha una breu inscripió: "ISABEL AÑO DE 1 9 2 9". A més, del cordó inferior penja una garlanda de triangles decorats. En el mig presenta una creu de calvari, formada amb flors, i aquesta inscripció: "FUE COSTEADA POR D MANUEL GUTIERREZ / ORTEGA SIENDO SUPERIOA GENERAL DE LA / ORDEN DE DESAMPARADOS LA MUY REVEREN /DA MADRE CLARA DE SAN JOSE SUPERIORA / LOCAL LA MADRE ANASTASIA DE SAN JOSE / CAPELLAN DEL ASILO D ANTONIO GUTIERREZ / DE LA FUENTE". Per acabar, presenta tres cordons en el peu.
Terç (T) (cordó)
"ISABEL AÑO DE 1 9 2 9"
(2 cordó)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) "FUE COSTEADA POR D MANUEL GUTIERREZ / ORTEGA SIENDO SUPERIOA GENERAL DE LA / ORDEN DE DESAMPARADOS LA MUY REVEREN /DA MADRE CLARA DE SAN JOSE SUPERIORA / LOCAL LA MADRE ANASTASIA DE SAN JOSE / CAPELLAN DEL ASILO D ANTONIO GUTIERREZ / DE LA FUENTE"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig o oscil·lació manual.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta antiga desmuntada.
Estat anterior Estava instal·lada a la finestra del primer nivell de l'espadanya, dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Presentava una instal·lació atípica, amb un element semblant a un cigonyal inutilitzat sobre el qual s'havia soldat una barra de ferro per oscil·lar. L'estat de conservació del conjunt era molt precari.
Estat actual Es guarda en una de les dependències annexes a l'ermita. Està desmuntada i la campana depositada en terra. La truja i antics elements de la instal·lació es guarden al costat d'aquesta.
Intervencions Despenjada de l'espadanya l'any 2019 i substituïda per una campana nova, treballs fets per 2001 Técnica y Artesanía.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La inscripció del mig és de gran interés per la informació aportada. Més enllà del nom del donant o del capellà, la presència dels noms de les dos religioses permeten intuir que la campana no es va fondre per a l'ermita de Santa Bàrbera de Moncada. El text menciona a l'ordre dels Desemparats, es a dir, la Congregació de les Mares de Desemparats i de Sant Josep de la Muntanya que a finals del segle XIX va fundar la beata Petra de Sant Josep i a la seua quarta superiora (Clara de San José). Durant el govern d'aquesta superiora, es va fundar una casa en Andújar (Jaén) en 1924 i es podria plantejar aquesta fundació com el lloc de procedència de la campana, des d'on possiblement va ser espoliada durant la Guerra Civil (1936-1939) i portada a Moncada durant el repartiment dels bronzes no destruïts posterior al conflicte. Per verificar aquesta hipòtesi caldria certificar que la mare Anastàsia de Sant Josep va ser superiora de la comunitat d'Ándújar.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (12-04-2024)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (12-04-2024)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-04-2024
28 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 91 Visitants: 90 Usuaris: 1 - francesc