Sant Vicent Ferrer, el Tiplet (1) - Parròquia de Sant Joan Baptista - MANISES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3441)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 52
Vora 6
Pes aproximat 131
FonedorROSES (VALÈNCIA)
Any fosa 1935ca
Descripció Tant al terç, com al mig, presenta unes inscripcions parcialment esborrades, possiblement a causa d'un canvi d'opinió del mecenes de la seua refosa. Compta amb la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / VALENCIA / ESPAÑA". Seguidament al mig peu trobem alguna de les inscripcions esborrades i que es poden llegir en part, a més d'una data: "DE DON ENRIQUE SANCHIS ... (VALENCIA) ..." / "1835". Per últim al mig peu trobem una inscripció en llatí, al·lusiva a l'advocació a la qual es dedica la campana: "S. VINCENTIUS F.". Completa seria: "SANCTE VINCENTIUS FERRARI". Aquesta la podem traduir per: "SANT VICENT FERRER".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa de flors) (03) (inscripció esborrada)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal))
(03) "DE DON ENRIQUE SANCHIS ... (VALENCIA) ..." / (sanefa de flors) (inscripció esborrada) "1835"
(06) (marca de fàbrica) "ROSES / VALENCIA / ESPAÑA"
(09)(Sant Enric Emperador)
Mig peu (MP) (06) "S. VINCENTIUS F."
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Nova 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava de corda al batall per a repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització de l'any 1956 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Abans de la restauració, presentava dos badats a les 00 i les 02. Aquest segurament es deurien a defectes de fosa.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, disposant a més de ballesta per al toc manual. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i eletromall monofàsic.
Intervencions A la campana figura la data de 1835, no obstant la campana té la marca de fàbrica dels Hermanos Roses de València (Roses-València simplement durant la II República). La data que apareix a la campana possiblement correspon amb la de l'antic bronze, que seria refós l'any 1935, juntament amb la Grossa. Les noves campanes varen ser beneïdes a un entarimat preparat per a l'ocasió i pujades després al campanar. Una volta dalt es dotaren de truges de fusta (segurament de les antigues campanes) i s'instal·laren a les respectives finestres.

L'any 1956 va ser mecanitzada per la casa Manclús. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu i electromall trifàsic per tal de tocar automàticament. En el 2002 amb motiu de la restauració de la torre, el conjunt de campanes es va baixar del campanar. El bronze es va netejar i traslladar a Lachenmeyer (Alemanya) per ser soldat. Seguidament es va dotar de nova truja de fusta. Abans de ser pujat al campanar va participar amb la resta de campanes a una mostra de tocs a la Fira de Silla amb motiu de les festes de Sant Sebastià de l'any 2003. També va participar a una segona mosta, aquesta a Manises, amb motiu de la benedicció de les obres de restauració del campanar i les campanes. Finalment va quedar ubicada a la seua finestra habitual, instal·lada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. La restauració va estar a càrrec de 2001 Técnica y Artesanía amb subvenció de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-10-2002)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (18-07-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2016
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2020
  Convertir a PDF