Santa Bàrbera, la mitjana (3) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció de Benimaclet - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3445)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 84
Altura del bronze 67
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 343
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció Compta al terç amb la següent inscripció: "# SANTA BARBARA # BENIMACLET. AÑO DE LA VICTORIA 1939" Al mig indica la marca de fàbrica rodejant l'escut d'Espanya en aquesta època: "Ctres ROSES HERMANOS / VALENCIA". Finalment al mig peu trovem: "SIENDO CURA PARROCO EL Rvdo Dr. D. MIGUEL ZARAGOZA BARBER. ALCALDE D. JOSE ANTON IO (aquestes dos últimes incís) MEDINA / Y JEFE DE FET Y DE LAS JONS D VICENTE SALES TORRES".

Es tracta de un conjunt d'inscripcions molt típic d'aquests anys i un dels referents per entendre el context en que es van fondre les campanes des del final de la Guerra Civil. La massiva destrucció de campanes durant el conflicte i la imposibilitat de que moltes de les que es salvaren no pogueren tornar a les torres originàries explica que en les campanes foses a partir de 1939 es situen les màximes dades posibles per identificar la campana. En aquest cas ens indica en primer lloc el nom (Santa Bàrbera), el lloc on es destina (Benimaclet) i a més el any, en aquest cas, acompanyat per una al·lusió a la victòria dels sublevats al conflicte. Finalment també va ser habitual indicar el nom d'algunes autoritats del lloc, com el rector, l'alcalde i en aquest cas també del cap de FET de las JONS.
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTA BARBARA # BENIMACLET. AÑO DE LA VICTORIA 1939"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (monograma de Maria)
(06) (escut d'Espanya rodejat de la marca de fàbrica) "Ctres ROSES HERMANOS / VALENCIA"
(09) (fulla d'acant)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"SIENDO CURA PARROCO EL Rvdo Dr. D. MIGUEL ZARAGOZA BARBER. ALCALDE D. JOSE ANTONIO MEDINA"
(2 cordons)
"Y JEFE DE FET Y DE LAS JONS D VICENTE SALES TORRES."
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes. Per als repics comptaria amb una llarga corda unida al batall que arribava fins els peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Des de la mecanització els tocs són exclusivament automàtics.
Truja Ferro ROSES
Estat original Suposem que la campana seria dotada en el moment de pujar-la a la torre de una truja de fusta amb algunes peces realitzades en formigó, així com de una ballesta per al toc manual.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, dotada de truja de ferro, motor de vol continu i electromall. Seria recomanable la restauració del conjunt per tal de reposar la truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzar la campana amb un motor d'impulsos.

Per un altra banda el batall està atornillat a la batallera amb un sistema de fixaciò rígid que resulta extremadament perillós, ja que podria arrancar la batallera causant la caiguda del batall al carrer. En aquest cas el cable de seguretat resulta inútil.
Mecanismes de toc Electromall (03), (09) motor de vol continu.
Intervencions Es una de les tres campanes foses en 1939 per els Hnos Roses, que en aquell moment encara estaven a València. En 1970 va ser mecanitzada per la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaidal i recentment s'ha subsituït el martell per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (29-11-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-12-2013
25 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 92 Visitants: 91 Usuaris: 1 - francesc