La Bonamira (4) - Parròquia de Sant Roc - LLOCNOU DE SANT JERONI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3455)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 98
Altura del bronze 89
Vora 13
Pes aproximat (en quilos) 545
FonedorEIJSBOUTS
Any fosa 2000
Descripció Com es pot vore en primer lloc al terç podrem observar a més de l'abundancià decorativa de fauna i vegetació que adorna la campana, hi ha inscrit la següent epigrafía:"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", asenyala el antic nom de la població, ja dit en l'edat mitjana (LLOCNOU DE BONAMIRA) fent referència a Rafelet de Bonamira, en quan a les dates de 1609 i 2009, podem dir que l'any 1609 fa referència a l'expulsió dels moriscos de l'antiga població morisca "El Rafelet" i amb l'ocupació de els frares de Sant Jeròni, desde aquell moment la localitat passa a dir-se Llocnou de Sant Jeròni, seguidament trobem: "EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM", esmentant el fonedor de la campana amb l'any 2000 al llatí (ME FECIT ANNO MM) traduït (ME HIZO EN EL AÑO 2000).
Després al mig, trobem a més de l'iconografitzar al poble de Llocnou com a escut, aquest decorat doble-barra amb flors de lis color or amb lleó rampant, i la Creu a la cara exterior de la campana, també una epigrafía que seguiex un model o ordre amb les tres noves campanes de l'any 2000, asenyala: escut de Llocnou, i baix motiu del nom a qui va dirigida a la campana, nom dels donants de la campana, i a qui va dedicada, i per últim una inscripció en llatí, ara prendrem també com model aquesta, que segons diu: "EL POBLE, EN EL QUART CENTENAR DE LA FUNDACIÓ I AMB EL NOM DE "BONAMIRA", VELL TOPÒNIM, LA / DEDICA ALS PATRONS SANT ROC I SANT JERONI / * ET BRACHIVM EORVM NON SALVAVIT EOS; SED DEXTERA YVA ET BRACHIVM TVVM, ET ILLVMINATIO VVLTVS TVI, QV". En aquesta assenyala qui a sigut el donant de la campana, en aquest cas va ser donada per tot el poble, i el motiu per què a més de que hi havia un lloc el qual havia de ser ocupat que és el quart centenar de la cristianització de Llocnou, citant la fundació dels frares de Sant Jeroni, seguidament esmenta el nom pres de la campana com a BONAMIRA, Bonamira és com diu també a la campana "EL VELL TOPÒNIM", ja com diu al terç de la campana que el antic nom era Llocnou de Bonamira, fent referència a Rafelet de Bonamira antiga població morisca on es situava al actual poble, seguidament esmenta a qui va dedicada: "PATRONS SANT ROC I SANT JERONI" Sant Roc titular de la Parròquia i Sant Jeròni titular oficial del poble i patró de la vila, la campana també podria prendre com a nom "SANTS PATRONS SANTS ROC I JERÒNI" si no hi estiguera el de Bonamira. I per finalitzar trobem a la campana, com es repeteix amb les altres dues noves junt a aquesta una inscripció en llatí que finalitza l'epigrafía, on diu el següent: "ET BRACHIVM EORVM NON SALVAVIT EOS; SED DEXTERA YVA ET BRACHIVM TVVM, ET ILLVMINATIO VVLTVS TVI, QV", i tradüit al valencià diria algo semblant a: "NO OCUPAREN LA TERRA AMB LA SEUA ESPASA NI EL SEU BRAÇ ELS VA FER OBTINDRE LA VICTORIA: SIGUÉ LA TEUA MÀ DRETA I EL TEU BRAÇ, SIGUÉ LA LLUM DEL TEU ROSTRE, PERQUE ELS ESTIMAVES"
Anses
Terç (T) (1 cordó)
(franja amb decoració de fauna i vegetació)
(1 cordó)
(1 cordó)
(06)"BONAMIRA 1609 * 2009 LLOCNOU DE SANT JERONI + EIJSBOUTS ASTENSIS ME FECIT ANNO MM"
(1 cordó)
(1 cordó)
(garlanda decorativa)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (escut de Llocnou de Sant Jeroni)
(06)"+ EL POBLE, EN EL QUART CENTENAR DE LA FUNDACIÓ I AMB EL NOM DE "BONAMIRA", VELL TOPÒNIM, LA / DEDICA ALS PATRONS SANT ROC I SANT JERONI / * ET BRACHIVM EORVM NON SALVAVIT EOS; SED DEXTERA YVA ET BRACHIVM TVVM, ET ILLVMINATIO VVLTVS TVI, QV"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana durant quasi 7 anys manual, era repicada desde els peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i es voltejava desde la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja de fusta ELECTRORECAMP S.l
Estat original La campana desde l'any de la seua fosa (2000) conserva una truja de fusta d'iroko de Vicent Tomàs (ELECTRORECAMP S.L) i un motor de vol a impulsos amb un electromall per repicar-la a l'esquerra a més d'una ballesta per al vol manual, tot així amb un bon estat de conservació.
Estat actual Molt bona, la campana es troba instal·lada amb una truja de fusta de Electrorecamp S.l amb un motor de vol a impulsos i martell amb una ballesta per al vol manual.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (09) i ballesta a les (03)
Intervencions L'any 2000 a Llocnou es crea un projecte impulsat per Rafael García Mahiques de fer un nou campanar per al poble, el qual sols com a campana original a la població era existent la campana GONÇAL, per tant i ocupar un lloc al nou campanar i completar un joc de campanes afinades es va fondre una campana d'Eijsbouts, l'actual grossa, sent els donants de la mateixa el poble de Llocnou de Sant Jeroni, beneïda i posteriorment pujada al campanar junt a les altres l'any 2000. Durant la seua darrera estancia avans de ser pujada al campanar es trobava a una estructura metàl·lica per ser tocada, ja que el dia de la seua benedicció va ser estrenada pels Campaners de la Catedral de València. Cap a l'any 2007 es du a terme la seua mecanització, dotant-la d'un motor de vol a impulsos i un martell per al repic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la, però la nova campana, per raons culturals, haurà de repetir amb exactitud la mateixa afinació, tenint en compte no solament la instal·lació tradicional.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Afinada tonalment i tímbrica. La seua tonalitat musical és La bemoll 3ª octava i repeteix la mateixa estructura d’harmònics de la campana GONÇAL. El batall original és de (bronze/manganès) fabricat per Koninklijke Eijsbouts (d'Asten).

Autors de la documentació

  • ()
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (01-01-2015)
Editor de la fitxa MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 20-10-2015
27 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 82 Visitants: 82 Usuaris: 0