Mare de Déu al Peu de la Creu, la Maria (5) - Parròquia dels Sants Joans - PUÇOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3458)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 117
Altura del bronze 98
Vora 12.5
Pes aproximat (en quilos) 927
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "(querubí) (querubí) "MARIA AL PIE DE LA CRUZ (querubí)". En ella indica l'advocació a la que está dedicada, que és la Mare de Déu al Peu de la Creu, patrona del poble. Al mig continua amb aquesta inscripció incisa: "VIVA CRISTO REY"; que pot estar vinculada amb la repressió republicana, ja que aquest era un crit habitual entre els que anaven a ser afusellats. Seguidament trobem la marca de fàbrica: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"; que rodeja l'Escut franquista. Al mig peu indica els donants de la campana i l'any de fosa: "# ME HIZO PUZOL A SUS EXPENSAS 1939 AÑO DE LA VICTORIA #". Com era costum, l'any està acompanyat per l'expressió: "AÑO DE LA VICTORIA", al·lusiva al final de la Guerra Civil (1936-1939) i la victòria del bàndol franquista en la mateixa. Per un altra banda, també va ser habitual des d'aquest any la inclusió del nom del poble a les inscripcions. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. Al mig peu trobem incisa la següent inscripció: "A EXPENSAS DEL EXMO AYUNTAMIENTO EN MEMORIA DE LOS CAIDOS SIENDO ALCALDE D VICENTE ESTEVE FLORS Y CURA PARROCO D VICENTE DELHOM VERDEGUER". Amb aquesta inscripció servia com a homenatge del Ajuntament als represaliats pel bàndol republicá, indicant a més el nom de l'alcalde i el del rector. Al igual que la que hi ha damunt de la imatge de la Mare de Déu, aquesta última és incisa, per tant va ser afegida amb posterioritat a la fosa de la campana.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons) /
"(querubí) (querubí) "MARIA AL PIE DE LA CRUZ (querubí)"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu);
(03) (Monograma de Maria)
(06) "VIVA CRISTO REY" (imatge de la Mare de Déu al Peu de la Creu)
(09) (Escut franquista amb marca de fàbrica) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "# ME HIZO PUZOL A SUS EXPENSAS 1939 AÑO DE LA VICTORIA #"
(2 cordons) /
(06) "A ESPENSAS DEL EXMO AYUNTAMIENTO EN MEMORIA DE LOS CAIDOS . SIENDO ALCALDE D VICENTE ESTEVE FLORS Y CURA PARROCO D VICENTE DELHOM VERDEGUER"/

Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que seria repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les hores amb repetició.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat original Comptava amb truja de fusta, segurament de perfil tradicional valencià. Possiblement tenia una ballesta i una llarga corda unida al batall per repicar-la.
Estat anterior Comptava amb un martell trifàsic, instal·lat en l'any 1956, un mecanisme de lenta resposta i que ha estat canviat per un electromall, de resposta més ràpida i més relacionat amb els tocs tradicionals.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes, orientada a l'est. Compta amb truja de ferro de la Casa Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall està ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. Seria recomanable restaurar la campana, canviant la truja de ferro actual per altra de fusta de perfil tradicional valencià, així com netejar el bronze per dins i fora. Per últim el motor de vol continu deuria ser canviat per altre d'impulsos, que facilite tocar manualment la campana i emule els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc Motor vol continu i electromall (03)
Intervencions Per tal d'omplir el buit deixat per les campanes perdudes en 1936 es va encarregar un nou conjunt de cinc en l'any 1939. Va ser fosa als tallers de la foneria dels Hnos Roses de Silla i portada al poble, pujant-la al campanar després de la seua benedicció. El cost de la seua fosa va ser sufragat per l'Ajuntament del poble en representació dels veïns, dedicant-la a la patrona de Puçol. En 1956 el rector D. Enrique Viñals va signar amb la casa Manclús el contracte per mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell i motor de vol continu per al seu toc automàtic. Els treballs es van efectuar entre decembre de 1956 i gener de 1957. En la documentació de 2014 presenta un batall nou, instal·lat per Electrorecamp S.L. i un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (08-12-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (25-10-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-12-2014
38 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 8 Visitants: 8 Usuaris: 0