Maria de la Llum (2) - Parròquia de la Puríssima Concepció - QUART DE POBLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3463)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 64
Altura del bronze 53
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 152
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció En el terç trobem aquesta inscripció: "# MARIA DE LA LUZ CUART DE POBLET AÑO DE LA VICTORIA 1939 #". En ella indica primerament l'advocació a la que està dedicada la campana, que és la Mare de Déu de la Llum, patrona del poble. Seguidament trobem dos elements caracterítics de les inscripcions posteriors a la Guerra Civil (1936-1939), el nom del poble i la conmemoració del final del conflicte amb la habitual incripció: "AÑO DE LA VICTORIA"; utilitzada en les campanes foses durant l'any 1939. El nom del poble en les inscripcions queda justificat perque durant la Guerra centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. Al mig trobem la marca de fàbrica, envoltant l'Escut Franquista: "Ctrs ROSES HERMANOS / VALENCIA".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# MARIA DE LA LUZ CUART DE POBLET AÑO DE LA VICTORIA 1939 #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut franquista) "Ctrs ROSES HERMANOS / VALENCIA".
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (Monograma de la Mare de Déu)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes, possiblement a corda amb una ballesta. Per repicar comptaria amb una llarga corda unida al batall que arribava fins els peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat original La campana comptava amb una truja de fusta, de perfil tradicional valencià, possiblement amb algunes peces de formigó. Comptaria amb una ballesta i una llarga corda unida al batall per tocar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Per repicar-la comptava amb un martell, instal·lat durant la mecanització i que ha estat retirat per trencament.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, intal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro de la Casa Manclús, estant mecanitzada amb electormall trifàsic i motor de vol continu. La instal·lació actual no facilita el toc manual de la campana ni segueix els patrons tradicionals, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora, canviant la truja de ferro actual per altra de fusta, de perfil tradicional valencià. Finalment els mecanismes de toc deurien ser renovats per un electromall i motor d'impulsos, que emulen les formes tradicionals de tocar i permeten els vols manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic
Intervencions L'any 1939 s'encarregaren als tallers dels Hermanos Roses, que encara estaven ubicats a València, dos campanes noves per tal d'omplir el buit de les perdudes en la Guerra Civil. Aquesta és la menor de les dos i es va dedicar a la patrona del poble, la Mare de Déu de la Llum. La campana va ser beneïda i pujada al campanar poc després. En 1956 hi havien intencions de mecanitzar-la, projecte que no prosperaria fins dos anys després. En decembre de 1958 la casa Manclús, per encàrrec del rector D. Víctor Cervera, va canviar la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzar-la amb motor de vol continu i martell. Suposem que entorn a 1988 la mateixa casa va canviar el martell per altre trifàsic. El cost total de la mecanització va ser de 41.350 ptes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (14-10-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-12-2014
23 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 84 Visitants: 84 Usuaris: 0