Sant Onofre Anacoreta(3) - Parròquia de la Puríssima Concepció - QUART DE POBLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3464)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 81
Altura del bronze 65
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 308
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció En el terç trobem aquesta inscripció: "# SAN ONOFRE ANACORETA CUART DE POBLET AÑO DE LA VICTORIA 1939". En ella indica primerament l'advocació a la que està dedicada la campana, que és Sant Onofre, el patró del poble. Seguidament trobem dos elements caracterítics de les inscripcions posteriors a la Guerra Civil (1936-1939), el nom del poble i la conmemoració del final del conflicte amb la habitual incripció: "AÑO DE LA VICTORIA"; utilitzada en les campanes foses durant l'any 1939. El nom del poble en les inscripcions queda justificat perque durant la Guerra centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. Al mig trobem la marca de fàbrica, envoltant l'Escut Franquista: "Ctres ROSES HERMANOS / VALENCIA".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SAN ONOFRE ANACORETA CUART DE POBLET AÑO DE LA VICTORIA 1939"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Escut franquista amb la marca de fàbrica) "Ctres ROSES HERMANOS / VALENCIA"
(03) (Monograma de Maria)
(06) (Creu)
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes, possiblement a corda amb una ballesta. Per repicar comptaria amb una llarga corda unida al batall que arribava fins els peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original La campana comptava amb una truja de fusta, de perfil tradicional valencià, possiblement amb algunes peces de formigó. Comptaria amb una ballesta i una llarga corda unida al batall per tocar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Per repicar-la comptava amb un martell, instal·lat als anys 80 i que ha estat retirat per trencament.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, intal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro de la Casa Manclús, estant mecanitzada amb electormall i motor de vol continu. La instal·lació actual no facilita el toc manual de la campana ni segueix els patrons tradicionals, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora, canviant la truja de ferro actual per altra de fusta, de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu deuria ser renovat per un motor d'impulsos, que emulen les formes tradicionals de tocar i permeten els vols manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions L'any 1939 s'encarregaren als tallers dels Hermanos Roses, que encara estaven ubicats a València, dos campanes noves per tal d'omplir el buit de les perdudes en la Guerra Civil. Aquesta és la major de les dos i es va dedicar al patró del poble, Sant Onofre Anacoreta. La campana va ser beneïda i pujada al campanar poc després. En 1956 hi havien intencions de mecanitzar-la, projecte que no prosperaria fins dos anys després. En decembre de 1958 la casa Manclús, per encàrrec del rector D. Víctor Cervera, va canviar la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzar-la amb motor de vol continu i martell. Suposem que entorn a 1988 la mateixa casa va canviar el martell per altre trifàsic. El cost total de la mecanització va ser de 41.350 ptes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Està mal orientada, ja que la creu mira cap a dins quan deuria ser al contrari, mirar cap al exterior per protegir a la comunitat.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (14-10-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-12-2014
27 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 77 Visitants: 76 Usuaris: 1 - francesc