Crist Rei (4) - Parròquia de l'Assumpció - LA VALL D'UIXÓ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 348)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 85
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat 356
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té, en primer lloc, la següent inscripció al terç amb una aclamació a Crist Rei i la parròquia per a la qual va ser fosa: "VIVA CRISTO REY . PARROQUIA DE NTRA. SRA. DE LA ASUNCION VALL DE UXO.". Les inscripcions són habituals dels anys posteriors a la Guerra Civil (1936-1939). El fet d'indicar el nom del poble es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la guerra, no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939. En el cas de les ciutats o llocs amb diverses esglésies, a més es va especificar el nom concret de l'edifici.

Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". També al mig disposa de la següent inscripció: "CHRISTUS VINCIT CHRISTUS REGNAT, / CHRISTUS IMPERAT / COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR INGE / NIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA. SIENDO / ALCALDE DE LA CIUDAD D. ISMAEL LLOPIS / ARNAU Y ENCARGADO DE LA PARROQUIA EL RDO. / PADRE JOSE POUS SOLA C. M. / ROSES DE SILLA MEFECIT ANNO MCMXL.". La inscripció es pot repartir en tres parts. La primera està en llatí i es tradueix així: "CRIST VENÇ, CRIST REGNA, CRIST IMPERA". És un text prou comú a les inscripcions de les campanes, especialment a les gòtiques. Sembla que té origen a unes aclamacions carolíngies, utilitzades a França al segle VIII i posteriorment, al segle XX, com a himne de la Ràdio Vaticana. Seguidament, la segona part indica diversos noms: l'enginyer que va dirigir la col·locació de la campana, l'alcalde i el rector. El nom del rector està acompanyat per les sigles "C M" que corresponen amb Congregatio Missionis, es a dir, la Congregació de la Missió, més popularment coneguda com a "Pares Paüls". La tercera part, també en llatí, indica altra volta els autors de la campana i inclou la data de fosa amb numeració romana. Aquesta es tradueix així: "ROSES DE SILLA EM VA FER ANY 1940".

Finalment disposa de la següent inscripció al mig peu: "MINISTERIO DE LA GOBERNACION DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS". Aquesta segurament indica qui va pagar la campana.
Terç (T) (2 cordons)
"VIVA CRISTO REY . PARROQUIA DE NTRA. SRA. DE LA ASUNCION VALL DE UXO."
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "CHRISTUS VINCIT CHRISTUS REGNAT, / CHRISTUS IMPERAT / COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR INGE / NIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA. SIENDO / ALCALDE DE LA CIUDAD D. ISMAEL LLOPIS / ARNAU Y ENCARGADO DE LA PARROQUIA EL RDO. / PADRE JOSE POUS SOLA C. M. / ROSES DE SILLA MEFECIT ANNO MCMXL."
(09) (Escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"MINISTERIO DE LA GOBERNACION DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro que imita les de fusta
Estat original Estava instal·lada al campanar amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i dotada amb diversos mecanismes per tocar-la de forma manual.
Estat anterior Des de la dècada dels anys 70 fins els 90 sembla que comptava amb truja de ferro de la foneria Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu. També disposaria d'electromall trifàsic.
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de xapa metàl·lica amb un perfil que tracta d'imitar el de tradicional valencià de fusta. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Es va dotar amb truja de fusta i instal·lar al campanar. Posteriorment hi ha dos intervencions de la foneria de Salvador Manclús. La primera, entorn dels anys 70, va suposar el canvi de la truja de fusta per altra de ferro i la mecanització de la campana. Durant la segona, l'any 1991, es va dotar a la campana amb truja de ferro que imita el perfil de les de fusta i la mecanització de la campana amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (01-03-1991)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (25-04-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-09-2018
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 18-09-2020
  Convertir a PDF