Maria del Rosario (3) - Parròquia del Santíssim Sacrament - ALMÀSSERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3504)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 70
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció Compta al terç amb aquesta inscripció, indicant que va ser fosa a expenses del poble: "CONSTRUIDA POR SUSCRIPCIÓN POPULAR". Al mig continua amb aquesta aclamació a la advocació a que es dedica la campana: "ALABADA SEA MARIA SANTISIMA DEL / ROSARIO!!!; i junt aquesta la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA). Al mig peu trobem el nom dels padrins, la parròquia i la data de la benedicció: "APADRINADA POR SU COFRADIA / PARROQUIA DE ALMACERA SABADO DE GLORIA · 1941".

Les incripcions són molt característiques dels anys 40, a més de completes. En primer lloc indica els donants de la campana, en aquest cas es va fer per subscripció popular. Al mig fa al·lusió a la advocació a que es dedica la campana i una aclamació. Com que centenars de campanes van ser baixades de les seues torres sense existir un inventari moltes no es van poder recuperar, ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu les campanes dels anys 40, com es aquest cas, acostumen a indicar el poble al que van destinades, els padrins i en aquesta a més la data de la benedicció, el Disapte de Glòria de 1941. Cal recordar que fins el Concili Vaticà II la celebració de Pasqua escomençava el Disapte Sant de matí, per això es coneixia com "Disapte de Glòria".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# CONSTRUIDA POR SUSCRIPCION POPULAR #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (escut de franquista)
(06) "ALABADA SEA MARIA SANTISIMA (Mare de Déu del Rosari) # DEL ROSARIO!!! #"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)
Mig peu (MP) (06) "APADRINADA POR SU COFRADIA / PARROQUIA DE ALMACERA SABADO DE GLORIA ·1941"
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes i repics manuals des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica.
Truja Ferro de Roses
Estat original Suposem que comptaria amb una truja de fusta de la casa Roses de Silla i mecanismes per al seu toc manual, com una ballesta.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Compta amb motor de vol continu i electromall per al seu toc automàtic. Seria recomanable iniciar els treballs de restauració per tal de recuperar la instal·lació original de la campana amb truja de fusta i mecanitzar-a amb motor d'impulsos, baixant-la de la torre per netejar-la per fins i fora.
Mecanismes de toc Martell antic desconectat (03), motor de vol continu i electromall (09)
Intervencions L'any 1941 va ser fosa pels Hnos. Roses de Silla junt a les altres quatre campans i beneïda el Disapte de Glòria de 1941. La van pagar mitjançant una subscripció popular i va ser apadrinada per la Confraria de la Mare de Déu del Rosari. La casa Roses va mecanitzar-la a mitjans dels anys 60, substituïnt la truja de fusta per un altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu i martell. Recentment 2001 Técnica y Artesanía ha substituït el martell per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (30-08-2011)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-06-2014
23 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 96 Visitants: 96 Usuaris: 0