La Martinica (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - MUSEROS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 351)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 67
Altura del bronze 52
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 174
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1917
Descripció Al mig trobem les inscripciones de la campana, envoltant el monograma de la Mare de Déu: "# LA MARTINICA # / # REFUNDIDA EN 1917 #", indicant el nom de la campana i la data de refundició.
Terç (T) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
(cenefa vegetal)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "# LA MARTINICA #" (Monograma de Maria) "# REFUNDIDA EN 1917 #"
(09) (querubí amb ramets)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Comptava amb una llarga corda unida al batall per tal de tocar-la des dels peus del campanar. Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica.
Truja Fusta Manclús
Estat original Suposem que originalment comptaria amb truja de fusta de perfil valencià i algún mecanisme per al seu toc manual, com una ballesta.
Estat anterior Estava mecanitzada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús, motor de vol continu i martell.
Estat actual Es troba instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, comptant amb batall lligat i repretat amb soquet.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos i electromall
Intervencions Com indiquen les inscripcions és una campana refosa d'una altra anterior de datació desconeguda. No obstant la cenefa amb motius vegetals és molt semblant a la campana menuda de Foios, fosa en 1804, que presenta la mateixa cenefa. El autor de la refosa pot ser tant Vicente Domingo Roses com la casa Hijos de Vicente Roses, ja que estan vinculats, proposant a Vicente Domingo com l'autor d'aquesta campana. En l'any 1971 es va mecanitzar per la casa Manclús substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell. Va ser restaurada per INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V. en 2006, baixant la campana de la torre per reposar la truja de fusta, netejar-la i mecanitzar de nou el conjunt amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (02-03-1990)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (30-06-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-12-2014
11 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 68 Visitants: 68 Usuaris: 0