Maria (1) - Sants Joan i Antoni de Gavarda vella - GAVARDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3545)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 43
Altura del bronze 36
Vora 4
Pes aproximat 46
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1967
Descripció La campana té al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Seguidament trobem, també al mig, la següent inscripció: "AVE MARIA PURISIMA / GABARDA AÑO 1967". Aquesta té una aclamació habitual a la Immaculada Concepció, el nom del poble i la data de fosa. És incisa i va ser afegida quan estava ja fosa la campana.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "AVE MARIA PURISIMA / GABARDA AÑO 1967"
(09) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual a distància per mitjà d'una corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Manclús
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús. Disposava d'una corda al batall per repicar-la manualment.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat.
Mecanismes de toc Manual, amb corda al batall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1967 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu disposa d'alguns motius comuns a la iconografia campanera del moment (una creu o la Mare de Déu del Pilar) a més de la marca de fàbrica. Les inscripcions les afegiren quan la compraren per al poble. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro. Va ser restaurada per Industrias Manclús amb anterioritat a l'any 2016. Durant la restauració es va canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la campana es netejà. Finalment es va mecanitzar amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Propostes El batall s'ha de reforçar amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • 2001 Técnica y artesanía (11-09-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada i fitxa] (28-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-08-2018
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF