Bon Succés - Ermita de la Mare de Déu del Bon Succés - SAGUNT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3556)

Localització Espadanya
Diàmetre 30
Pes aproximat 16
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1942
Descripció La campana té una inscripció al terç amb al nom del lloc per al qual es va fondre: "✱ HERMITA DEL BUEN SUCESO". Al mig té una creu patriarcal, el monograma de Maria, un querubí i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "ROSES HNOS. / VALENCIA". Al mig té una inscripció que indica que la va pagar l'Associació de la Mare de Déu i la data, segurant de fosa i benedicció: "POR LA ASOCIACION DE SAGUNTO DICIEMBRE DE 1942". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ HERMITA DEL BUEN SUCESO"
(2 cordons)

Mig (M) (00) (Monograma de Maria)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES HNOS. / VALENCIA"
(06) (Creu patriarcal)
(09) (querubí)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"POR LA ASOCIACION DE SAGUNTO DICIEMBRE DE 1942"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de l'interior de l'ermita per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Es volteja automàticament.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià.
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil tradicional valencià en regular estat i estava dotada amb cigonyal per voltejar-la manualment des de l'interior de l'ermita.
Estat actual Està instal·lada a l'espadanya de l'ermita i l'estat de conservació és bo. Està dotada amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls. Té un batall lligat que no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1942 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla València i instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta i cigonyal. En 2018 ja estava dotada amb truja nova de fusta i mecanitzada amb motor d'impuls, a més, estava netejada la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALUJER, Casta (30-11-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada i actualització de la fitxa] (07-03-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-03-2020
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2020
  Convertir a PDF