Sants de la Pedra (2) - Parròquia dels Sants Reis - ALBALAT DELS SORELLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3559)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 49
Pes aproximat 68
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942
Descripció Al mig porta incisa la següent inscripció: "Santos ABDÓN y SENÉN / ALBALAT DELS SORELLS 1942", indicant el nom de la campana, així com la localitat on es destina i el any. Aquestes d'inscripcions són molt comuns als anys posteriors a 1939, causades per la desaparició de centenars de campanes en la Guerra Civil i que de les conservades no totes tornaren a la seua torre original per no existir un inventari ni indicar les inscripcions a quina població pertanyen. Per un altra banda les inscripcions són incises i indiquen que la campana estava fosa prèviament al seu encàrrec, afegint-les després. Junt a aquesta trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(3 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (escut del Sagrat Cor de Jesús)
(06) "Santos ABDÓN y SENÉN / ALBALAT DELS SORELLS 1942"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment sembla que sols s'ha voltejat, ja que als peus del campanar sols hi ha una fusta amb tres forats, corresponents a les campanes grans. A més en la mecanització de 1985 no va ser dotada de mecanismes per al repic automàtic
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat original Suposem que en el moment de la seua fosa seria dotada amb una truja de ferro i els corresponents mecanismes per al toc manual.
Estat anterior Presentava una truja de ferro Manclús nova i un motor de vol continu per als tocs automàtics.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions Va ser fosa per Manuel Roses Vidal en 1942, junt a altres quatre campanes destinades a suplir el lloc de les campanes perdudes durant la Guerra Civil (1936-1939). El conjunt es va beneir i pujar al campanar poc després. En 1985 Salvador Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja original de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu.

En agost de 2013 es baixada de la torre per iniciar els treballs de restauració, entre agost i octubre, quan torna restaurada al temple i es exposada uns dies al interior. Ha recuperat la truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (03-10-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (29-05-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-05-2022
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 15-08-2022
  Convertir a PDF