Santíssim Sacrament, de la Plaça (4) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - MISLATA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3563)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 113
Altura del bronze 96
Vora 11
Pes aproximat 835
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942
Descripció La campana compta amb mig amb la següent inscripció: "SANTISIMO SACRAMENTO / MISLATA AÑO 1942". En ella trobem l'advocació a la que està dedicada, el nom del poble i la data de fosa. El fet d'indicar el nom del poble va ser molt habitual entre les inscripcions de les campanes als anys 40 i està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de campanes es retiraren de les torres sense cap control ni inventari. La major part acabaren en magatzems i no es pogueren identificar després ni recuperar, ja que en la major part dels casos no indicaven les inscripcions el lloc de procedència. Per aquest motiu es habitual que figure el nom del poble a les inscripcions a partir de 1939. Junt a aquesta trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA". La presència de la marca de fábrica és característica de les foneries industrials.
Anses (anses amb decoracions antropomorfes)
Espatlla (H) (2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Terç (T) (4 cordons)
(garlanda vegetal)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (anagrama de Jesús "JHS")
(06) "SANTISIMO SACRAMENTO" (Custòdia) "MISLATA 1942"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Peu (cordó gruix)
(4 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes i repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Tocava a l'Àngelus i les Ànimes diàriament, així com a mig vol per a tocs de difunts.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Des de la mecanització de la campana als anys 70 toca les hores amb repetició.
Truja Ferro ROSES
Estat original Estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Possiblement comptaria amb una ballesta per tocar-la i tenia una llarga corda unida al batall que arribava fins els peus del campanar per repicar-la.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro de la casa Roses i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Compta amb batall de canya de plàstic lligat i reforçat amb cable de seguretat, que rebota a causa del material amb el que està fabricat i distorsiona el so de la campana. L'estat actual en que es troba no afavoreix la correcta conservació de la campana ni facilita el seu toc manual, per tant seria recomanable restaurar-la. Es deuria baixar del campanar per netejar-la per fins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de similar forma a la que tenia antigament i renovant el motor per altre d'impulsos. El batall es deu canviar per un altre nou.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions En l'any 1936 es tiraren les campanes de la torre, trencant-se la que mirava a la plaça. En 1942 s'encarregaren dos campanes noves per completar el conjunt format per les dos que es recuperaren, sent aquesta la major de les noves. Es va fer als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València, sent portada al poble per la seua benedicció i pujada al campanar. En 1970 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va encarregar-se de mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un electromall monofàsic i motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (10-04-2011)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (18-05-2012)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (20-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-03-2015
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF