Bàrbera (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CARCAIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3585)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 94
Altura del bronze 73
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 481
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1943
Descripció Compta al mig amb la següent inscripció, indicant el nom de la campana: "BARBARA" i junt a aquesta la marca de fàbrica: "FUNDICIÓN / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trovem el nom de la població i la data de fundició: "# # # CARCAGENTE AÑO 1943 # #".

Les incripcions són molt típiques dels añs 40. Com que la Guerra Civil va suposar la retirada de centenars de campanes dels seus campanars sense un registre o inventari en acabar el conflicte restaven moltes en almacens. La majoria no retornaren a les torres ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu va generalitzar-se la costum de que les inscripcions indicaren el nom del poble i en alguns casos dades sobre les autoritats locals o el rector.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut d'Espanya)
(06) "BARBARA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
""# # # CARCAGENTE AÑO 1943 # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repics i vols manuals. Els primers efectuats des dels peus de la torre per mitjà de llarges cordes, mentre que els segons es farien des de la mateixa sala.
Tocs actuals de campanes No toca.
Truja Ferro ROSES
Estat original Suposem que en el moment de pujar-la a la torre seria dotada de una truja de fusta i formigó com era habitual als anys 40 així com una ballesta per als tocs manuals.
Estat actual Es trova parada, sense tocar a causa del trencament de la campana. El batall ha estat retirat i s'ha desconectat de manera que ja no toca. Seria recomanable la refosa de la mateixa.
Mecanismes de toc (03) martell, (09) motor de vol continu.
Intervencions En 1943 va ser fosa per la industria dels Hnos. Roses de Silla i pujada a la torre poc després. Posteriorment la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida es va encarregar de la mecanització en 1965. Entorn a 2005 es va badar, deixant de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-12-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-01-2014
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 05-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 18 Visitants: 18 Usuaris: 0