Sants de la Pedra (3) - Parròquia de la Immaculada Concepció - ALCÀNTERA DE XÚQUER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 360)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 58
Vora 7
Pes aproximat 199
FonedorROSES, VICENTE
Any fosa 1770
Descripció La campana té aquesta inscripció en espanyol al terç: "S ✱ ABDON ✱ Y ✱ S ✱ SENEN". Aquesta completa seria: "SAN ABDON Y SAN SENEN". En ella indica l'advocació a la qual està dedicada, els Sants Abdó i Senent, coneguts popularment com els Sants de la Pedra. Al terç també compta amb aquesta inscripció: "AVE MARIA ✱". Aquesta es correspon amb les primeres paraules de l'Ave Maria, l'oració més popular de les dirigides a la Mare de Déu, que podem traduir com: "ET SALUDE MARIA". És una variant del text narrat per l'evangelista Lluc (Llc., 1:28), que inclou el nom de Maria (no present al relat evangèlic, però si a l'oració). Al mig indica la data de fosa: "AÑO ✱ I770 ✱". No indica el nom del fonedor, no obstant l'anàlisi dels elements decoratius i tipus de lletra utilitzada ens remeten a les campanes foses per Vicent Roses, fonedor de Benissoda. La campana, una volta fosa, seria beneïda i pujada al campanar. La truja que té actualment possiblement fóra feta el mateix any en què va ser fosa.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Terç (T) (cordó) /
(00) "S ✱ ABDON ✱ Y ✱ S ✱ SENEN" /
(cordó) /
(06) "AVE MARIA ✱ "
(cordó)
Mig (M) (00) (Sant Miquel) / "AÑO ✱ I770 ✱"
(06) (Creu amb pedestal) /
(2 cordons)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i repicava des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les hores.
Truja Fusta nova Campanas y Relojes Monumentales
Estat original En 1995, abans de la mecanització, la campana estava perfectament orientada, amb la creu cap a fora. Tenia corda al batall per tocar de baix.
Estat anterior L'estat de conservació de la campana era regular i la instal·lació presentava un desgast habitual pel pas del temps i l'acció dels agents climàtics. La truja estava en regular estat i presentava alguns clavills. Estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposava de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Per altra banda, el bronze estava prou tacat de pintura. La creu estava orientada cap a l'interior, contra el que resulta habitual, ja que es considerava un signe de protecció i per tant sempre estava orientat cap a l'exterior. Es conservava el martell exterior que accionava el toc de les hores, tot i que ja no accionava el toc.
Mecanismes de toc (03) (electromall) (09) (motor impulsos)
Intervencions Posteriorment a la documentació de l'any 1995, Vicent Tomàs Calatayud (oncle) la va mecanitzar. Per portar a terme aquest procés es canviaren els rodaments de la campana, incorporant un motor d'impuls i electromall monofàsic. Afortunadament la mecanització no va modificar la instal·lació de la campana. A més es va canviar l'orientació del bronze, que en 1995 estava amb la creu cap a fora. En 2020 ha estat restaurada per Campanas y Relojes Monumentales, que l'ha baixat del campanar per a netejar-la per dins i per fora i canviar la truja de fusta per altra nova. En agost de 2020 ha tornat restaurada a la parròquia i s'ha exposat a l'interior del temple.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La truja és molt interessant - la campana important

Autors de la documentació

 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (04-08-1995)
 • ASPAS PERIS, Pep (19-08-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (28-10-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració de la campana] (13-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2020
35 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF