Salvadora (1) - Ermita del Calvari - ESLIDA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3600)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1944
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "✱ SALVADORA ✱ AÑO 1844". Aquesta indica la data de fosa de l'antiga campana i el nom. Seguidament està al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HNOS/SILLA VALENCIA". També al mig apareixen tres noms: "CARMEN TERESA / MARIA". Finalment al mig peu porta una inscripció que recorda la seua refosa i benedicció: "FUI BAUTIZADA POR EL RDO FDO VILLALBA / 6 - VI - 1944".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SALVADORA ✱ AÑO 1844"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES HNOS/SILLA VALENCIA"
(06) "CARMEN TERESA / MARIA"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ RESTAURADA EN MI 1º CENTENARIO ✱"
(2 cordons)
Peu (06) "FUI BAUTIZADA POR EL RDO FDO VILLALBA / 6 - VI - 1944"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de l'interior de l'ermita per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Revolteja els divendres dels mesos de juliol i agost per als tocs de la missa a l'ermita; i mentre dura la processó del Santíssim Crist del Calvari.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta i disposaria d'un cigonyal per voltejar-la manualment des de l'interior de l'ermita.
Estat anterior Fins la restauració de 1999 estava instal·lada amb truja de ferro.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya. Disposa d'una truja de fusta de perfil tradicional local i disposa de cigonyal per voltejar-la manualment. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Cigonyal
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1944 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). A les inscripcions sembla que es copiaren les de la campana vella.

Restaurada per ELECTRORECAMP, S.L., al novembre-desembre de 2008. Se li va canviar la truja de ferro, per una nova de fusta, disenyada segons el model local, a partir d'una foto antiga de la campana major; se li va canviar el batall "de pessic", per altre nugat amb corretges; i se li va refer el llavi mitjançant soldadura, que anava trencant-se per la part exterior d'un dels dos punts de percusió del batall, segurament per defecte de fosa.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • MANZANA MONDRAGÓN, José Vicente; SOLER ROMERO, Kim (2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MANZANA MONDRAGÓN, José Vicente [Documentació fotogràfica] (07-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2018
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-09-2020
  Convertir a PDF