Anna (4) - Parròquia de Sant Sebastià - ROCAFORT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3605)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 85
Pes aproximat (en quilos) 356
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1944
Descripció La campana té set anses. En el terç hi ha dos grups de dos cordons i entre ells aquesta inscripció: "✱ CLAVARIOS DEL SMO CRISTO DE LA PROVIDENCIA DE ROCAFORT AÑO 1944". La referència als clavaris segurament indique que ells eren els que costejaren o recaptaren els diners per a fondre la campana. Per altra banda, apareix el nom del poble i any de fosa. Són unes inscripcions típiques dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser despenjades de les torres. Acabat el conflicte, centenars de campanes no van poder retornar a les seues respectives torres, motiu pel qual és comú en aquesta època indicar el poble al qual es destina la campana. En el mig hi ha un crucifix i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA VALENCIA". També està l'escut d'Espanya i una inscripció amb el nom de la campana: "ANA". A continuació, té en el mig peu dos grups de dos cordons i altra inscripció: "✱ APADRINADA POR DÑA RAFAELA COTANDA DE RIDAURA Y D. JOSE SERRATOSA RIDAURA". Per acabar, en el mig peu hi ha altres dos grups de dos cordons.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ CLAVARIOS DEL SMO CRISTO DE LA PROVIDENCIA DE ROCAFORT AÑO 1944"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA VALENCIA"
(06) "ANA"
(09) (Escut Espanya)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ APADRINADA POR DÑA RAFAELA COTANDA DE RIDAURA Y D. JOSE SERRATOSA RIDAURA"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada manualment des de la mateixa sala de campanes i repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la sala de campanes amb truja de ferro de Manclús nova. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. A més compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall.
Intervencions Mecanitzada entorn de 1980 per la foneria Manclús de València. La forma del capçal de la truja és la típica de la foneria en aquesta etapa. A més de la truja, instal·laren els mecanismes per al toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals i facilita el seu toc manual, per tant, es cal la seua restauració per tal de recuperar l'estat original de la campana. Aquesta es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, seria recomanable mecanitzar-la amb motor d'impulsos, que imitara els tocs tradicionals i permetera tocar-la manualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Cal documentar-la en cas de trencament abans de la seua refosa.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
  • PÉREZ NAVARRO, Juan (08-07-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (20-03-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-03-2024
25 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 83 Visitants: 83 Usuaris: 0