La Puríssima (1) - Parroquia de Santa Caterina Verge i Màrtir - ALZIRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3608)

Localització Torre del rellotge
Diàmetre 20
Altura del bronze 24
Vora 3
Pes aproximat 5
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1899
Descripció Compta amb una simpre inscripció al terç: "FRANCISCO SUÑER AÑO 1899 / PURISIMA CONCEPCION", junt al any de fundició de la campana i l'advocació a la Purissima, posiblement indique el nom del donant.
Terç (T) (2 cordons)
"FRANCISCO SUÑER AÑO 1899"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
"PURISIMA CONCEPCION"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que originalment no voltejava ja que el batall no està lligat, recurs utilitzat a les campanes senyaleres.
Tocs actuals de campanes Fa tots els tocs litúrgics junt la nova campana, ambdues instal·lades a les finestres laterals de la torre del rellotge.
Truja Fusta nova
Estat anterior Abans de la seua restauració es trobava en un regular estat de conservació, instal·lada amb una truja de fusta antiga amb cigonyal en mal estat.
Estat actual Bona restaurada, batall apeçonat. Està ubicada a la Torre del Rellotge i mecanitzada amb truja de fusta i motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) Motor de vol per impulsos.
Intervencions Tot i que la campana no està signada posiblement siga obra de Jaime Roses i Vicente Moreno ja que utilitza el mateix tipus de lletra que altres signades per aquests fonedors a més de la mateixa creu.

Restaurada per ELECTRORECAMP S.L. en 2001, substituïnt-li l'antiga truja de fusta per una nova i automatitzant-la amb motor de vol per impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (04-12-2000)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (21-01-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (13-02-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-05-2014
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2021
  Convertir a PDF