Maria del Pilar (2) - Parròquia de la Mare de Déu de la Mercè - ALGAR DE PALANCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3612)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 5
Vora 54
Pes aproximat 166
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana porta una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ MARIA DEL PILAR ✱". Al mig trobem una creu amb pedestal, un escut d'Espanya, una image de la Mare de Déu del Pilar i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. /SILLA (VALENCIA)". Finalment trobem la següent inscripció commemorativa al mig peu: "✱ INAUGURACION DE LAS AGUAS DE ALGAR DEL PALANCIA AÑO 1945".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ MARIA DEL PILAR ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. /SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(09) (Escut d'Espanya)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ INAUGURACION DE LAS AGUAS DE ALGAR DEL PALANCIA AÑO 1945"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro de Manclús
Estat original Segurament es va instal·lar amb truja de fusta, semblant a les fabricades per a altres campanes en aquesta època i de perfil semblant al tradicional valencià. Tenia una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Està mecanitzada amb motor de vol continu, un electromall monofàsic i un mig vol. Conserva el batall antic i se li varen soldar algunes peces per afegir el cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), mig vol i electromall monofàsic (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1945 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) per commemorar la inaguració del servei d'abastiment d'aigües que va arribar en eixe any al poble. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb tres mecanismes per al toc automàtic: un motor de vol continu, un mig vol i un electromall trifàsic. L'any 2019 aquest últim ja s'havia canviat per altre monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Documentació fotogràfica parcial] (08-05-2000)
 • ALUJER, Casta [Revisió de la fitxa] (2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (02-01-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-08-2019
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2020
  Convertir a PDF