Sant Pau (1) - Ermita de Sant Pau - ALBOCÀSSER - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3617)

Localització Espadanya
Diàmetre 49
Pes aproximat 68
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana sembla que té en primer lloc una inscripció al terç amb la data de la seua benedicció: "✱ ✱ 20 MAYO 1945 ✱". Al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS /SILLA (VALENCIA)". Finalment sembla tindre al mig peu altra inscripció amb el nom del poble: "✱ ✱ ALBOCACER ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ 20 MAYO 1945 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS /SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN / PABLO"
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ALBOCACER ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment a distància.
Tocs actuals de campanes Es volteja manualment per mitjà del cigonyal.
Truja Truja de ferro simulant fusta de Manclús.
Estat original Disposaria d'una truja de fusta, possiblement obra de la casa fonedora. També tindria accessoris per tocar-la de forma manual a distància.
Estat actual Està ubicada a una de les finestres de l'espadanya de l'ermita. Té una truja de ferro de Manclús. Disposa d'un cigonyal amb un cable per voltejar-la des de l'interior de l'ermita i batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1945 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Als anys 90 Industrias Manclús va canviar la truja (segurament de fusta) per altra de xapa de ferro que imitava el tradicional valencià de fusta. Es va dotar amb cigonyal per voltejar-la manualment.
Propostes La instal·lació actual de la campana no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. La campana es pot mecanitzar amb motor d'impuls o conservar el toc manual. Cal reforçar el batall amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i fitxa] (10-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-08-2018
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2020
  Convertir a PDF