Sant Francesc de Paula (2) - Puríssima de La Punta - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3619)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 55
Vora 7
Pes aproximat 207
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1946
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "# # SAN FRANCISCO #". Al mig trovem la marca de fàbrica, que es llig parcialment per defectes de fosa: "ICION / RO / Hnos. / SILLA (VALENCIA)" i deuria ser: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA). Finalment al mig peu trovem el nom del lloc on està destinada i l'any de fosa: "LA PUNTA (VALENCIA) AÑO 1946". Les inscripcions són les típiques dels anys 40, ja que la desaparició de campanes durant la Guerra Civil va motivar que a partir dels anys 40 indicaren habitualment el lloc on anava destinada.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # SAN FRANCISCO #"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut preconstitucional)
(06) (imatge de Sant Francesc de Paula)
(09) (marca de fàbrica) "ICION / RO / Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # LA PUNTA (VALENCIA) AÑO 1946 # #"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repics des del peu de la torre mitjançant llarges cordes. Els vols es realitzarien desde la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes No toca
Truja Fusta
Estat actual Es trova en un regular estat de conservació. Conserva la truja de fusta orginal de 1946, encara que molt desgastada per el pas del temps i els agents atomosfèrics. Es deuria restaurar la truja de fusta i mecanitzant la campana amb motor d'impulsos i electromall, mecanismes que permeteren el toc manual de la campana.
Mecanismes de toc Corda al batall
Intervencions Va ser fosa en 1946 per la casa Hnos. Roses de Silla junt a altres dos campanes i pujada a la torre poc després. Durant la mecanització de les campanes aquesta es va quedar sense mecanitzar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la fitxa de la torre

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (26-12-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-02-2014
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF