La Gran (3) - Església Parroquial de Sant Ramon Nonat - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3627)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 66
Altura del bronze 55
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 166
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1946
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç, que indica la data en que es va fondre: "✱ ✱ AÑO 1946 ✱". Seguidament, al mig, està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". Finalment trobem aquesta inscripció al terç: "✱ ✱ MARIA DEL CARMEN LAPORTA OSANTE ✱ ✱". Possiblement es tracte del nom de la donant de la campana.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ AÑO 1946 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut Nacional)
(06) (imatge de la Mare de Déu del Carme)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ MARIA DEL CARMEN LAPORTA OSANTE ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Per l'estat de conservació del campanar, el toc es limita al repic automàtic per mitjà de l'electromall. Toca les hores.
Truja Ferro Roses
Estat original Quan va ser fosa es dotaria de truja de fusta de perfil tradicional valencià i confeccionada per la casa fonedora. Disposaria a més d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la Casa Roses. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1946, quan s'acabava de crear la Parròquia. Es va fondre als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla, segurament a expenses de Maria del Carmen Laporta Osante, ja que el seu nom figuren a les inscripcions. En 1970 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja per altra de ferro. Sembla que la mecanització la va efectuar Salvador Manclús posteriorment.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana es deuria procedir a la restauració del conjunt (prèvia restauració del campanar). En primer lloc es deuria baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau. [Documentació de la campana] (15-07-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-02-2017
9 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 46 Visitants: 46 Usuaris: 0