Maria del Pilar (1) - Ermita Sant Joan Baptista de Mirambell - BONREPÒS I MIRAMBELL - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3634)

Localització Espadanya
Diàmetre 41
Pes aproximat 40
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció En primer lloc trobem al terç el nom del lloc per al que va ser fosa: "# BONREPOS - MIRAMBELL # #". Al mig està en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA VALENCIA". Seguidament indica l'advocació a la que està dedicada: "MARIA / DEL / PILAR"; que és la patrona de la població. Finalment al mig peu trobem els donants del bronze, el nom del rector i la data de fosa: ""A EXPENSAS DE LOS CLAVARIOS DE 1947 SIENDO CURA PARROCO D JOSE OSCA PELLICER # ".

Les incripcions són molt típiques dels añs 40. Com que la Guerra Civil va suposar la retirada de centenars de campanes dels seus campanars sense un registre o inventari en acabar el conflicte restaven moltes en magatzems. La majoria no retornaren a les torres ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu va generalitzar-se la costum de que les inscripcions indicaren el nom del poble i en alguns casos dades sobre les autoritats locals o el rector.
Terç (T) (2 cordons) /
(06) "# BONREPOS - MIRAMBELL # #" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu barroca)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA VALENCIA"
(06) "MARIA / DEL / PILAR"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"A EXPENSAS DE LOS CLAVARIOS DE 1947 SIENDO CURA PARROCO D JOSE OSCA PELLICER #" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejada amb cigonyal i llarga corda
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta Nova
Estat anterior Comptava amb una truja de fusta i formigó en mal estat de conservació pel desgast natural de la fusta. El braç tenia un cigonyal per voltejar-la des del interior del temple.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de l'espadanya. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos
Intervencions Perdudes les campanes anteriors durant la Guerra Civil (1936-1939), el rector del poble i els clavaris de Sant Joan decidiren fer dos campanes noves en 1947. Els treballs s'encarregaren a la mateixa foneria que havia fet les campanes de la Parròquia de Bonrepós, els Hnos. Roses de Silla. Les dos campanes es portaren al poble per la seua bendicció i quedaren instal·lades en l'espadanya. Entre 2009 i 2012 ha estat restaurada a causa del mal estat en que es trobava la truja de fusta, canviant-la per una nova i mecanitzant la campana amb motor d'impulsos. Els treballs han estat fets per Cronometría Industrial.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALBALAT, José M. (CRONOMETRÍA INDUSTRIAL) (28-01-2009)
 • LLOP i BAYO, Francesc (12-08-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (04-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-02-2015
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-09-2019
  Convertir a PDF