Maria (2) - Parròquia de Sant Jaume de Coratxà - LA POBLA DE BENIFASSÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3645)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 38
Altura del bronze 34
Vora 4
Pes aproximat 32
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1948
Descripció La campana té anses simples i aquesta inscripció al terç, situada entre dps grups de dos cordons: "✱ CORACHAR 25 DE JULIO 1948". En ella indica primerament el lloc per al qual va ser fosa. Aquest fet es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. En segon lloc, la data segurament fa referència a la de benedicció de la campana, ja que és el dia en què se celebra la solemnitat de Sant Jaume Apòstol. Seguidament, en el mig disposa d'una creu, els noms de Jesús i Maria i de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". En el mig peu presenta dos grups de dos cordons i quatre flors entre ells. Finalment té aquesta inscripció al mig peu: "ME HIZO LA DEVOCION DEL PUEBLO SIENDO ALCALDE D. JUAN CANDIONES". En ella indica que es va la pagaren els veïns del poble i el nom de l'alcalde del moment (en eixe any Coratxà encara era municipi).
Terç (T) (2 cordons)
"✱ CORACHAR 25 DE JULIO 1948"
(2 cordons
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (Monograma de Maria)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
(06) "ME HIZO LA DEVOCION DEL PUEBLO SIENDO ALCALDE D. JUAN CANDIONES".
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es faria servir al repic i al vol per als diversos tocs i senyals.
Tocs actuals de campanes Volteig de forma esporàdica.
Truja Fusta i formigó.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Conserva la truja de fusta antiga amb peces de formigó, així com ferratges i el batall. L'estat de conservació del conjunt és regular a causa del desgast dels materials de la truja. El batall està lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Manual
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1948 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) i duta al poble per a beneir-la, acte que es devia celebrar entorn de la festivitat de Sant Jaume d'eixe any. Després de beneïda va ser ubicada al campanar.
Propostes Vist l'estat en què es troba, proposem portar a terme la restauració del conjunt. En primer lloc, cal valorar la instal·lació tradicional de la campana, per tant, es deuen restaurar tots els elements possibles. Sols s'admetrà el canvi d'aquells que no asseguren l'estabilitat del conjunt. En cas de mecanització es deu instal·lar un motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall deu ser reforçat amb cable de seguretat per evitar la caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (20-02-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-05-2023
34 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF