Santa Bàrbera i Sant Cristòfol (1) - Parròquia de Sant Miquel - SERRATELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3661)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 48
Altura del bronze 43
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 64
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "CASTELLSERAS ANO 1950 ✱ SANTA BARBARA ✱". La primera part d'aquesta inscripció indica el nom del poble i la data de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. La data de fosa té una errada i devia dir: "AÑO".

Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment té al mig peu altra inscripció, que sembla una continuació de la del terç: "✱ ✱ ET SIE CHRISTO POHORE ORATE PRONOBIS ✱". Si unim les dos inscripcions es llig: "SANTA BARBARA ET SIE CHRISTO POHORE ORATE PRONOBIS". Sembla que està copiada d'una campana més antiga, reproduint també les errades. Correcta seria: "SANCTA BARBARA ET SANCTE CHRISTOPHORE ORATE PRO NOBIS". Es tradueix així al valencià: "SANTA BÀRBERA I SANT CRISTÓFOR PREGUEU PER NOSALTRES".
Terç (T) (2 cordons) /
"CASTELSERAS ANO 1950 ✱ SANTA BARBARA ✱" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (monograma de Maria)
(03) (Santa Cunegunda de Bamberg)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(09) (creu)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ ✱ ET SIE CHRISTO POHORE ORATE PRONOBIS ✱" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Truja Truja de ferro Manclús vella en substitució d'una de fusta de perfil tradicional local.
Estat anterior La campana mal instal·lada (ansa paral·lela per dins de la truja en compte de per fora i perpendicular). No obstant la truja era molt més antiga que la campana i de gran valor patrimonial. Aquesta segurament era d'altra campana i tant ella com els ferratges s'adaptaren al nou bronze.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, producte de la destructora intervenció patida l'any 2016 que va destruir la instal·lació tradicional. Té una truja de ferro de la foneria Manclús, reaprofitada d'altra campana, que substitueix una de fusta de perfil tradicional local. Està mecanitzada amb electromall monofàsic. Té batall lligat, però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) (electromall monofàsic)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1950 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Originalment es va fondre per al municipi aragonés de Castelserás (Bajo Aragón, Teruel) i posteriorment es va donar a l'església parroquial de Serratella.

L'any 2016 una intervenció feta per Industrias Manclús va destruir la instal·lació tradicional d'aquesta campana. La truja de fusta original, més antiga que la mateixa campana i de perfil tradicional, va ser brutalment canviada per altra de ferro, segurament reaprofitada d'altra campana. Aquesta intervenció no va comptar amb l'obligatori permís de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià, previst a la Llei del Patrimoni Cultural Valencià (Llei 4/1998) en ser l'edifici un Bé de Rellevància Local i per tant un immoble protegit.

Aquesta destrucció patrimonial, habitual entre els anys 50 i 80 del segle XX, suposa un greu retrocés per a la conservació i restauració de les campanes al nostre territori. No sols no s'ha considerat el valor patrimonial de la instal·lació tradicional, ni per part dels propietaris de la campana ni de l'empresa que ha fet la intervenció, sinó que a més s'ha actuat de forma contrària a la llei i sense consulta a tècnics especialistes del camp del patrimoni cultural.
Actuacions urgents Cal revertir els efectes de nefasta destrucció de la instal·lació tradicional seguint els pasos proposats a l'apartat "propostes".
Propostes La destrucció patrimonial patida per aquesta campana és, afortunadament, reversible. En primer lloc cal recuperar l'antiga truja de fusta de perfil tradicional local, restaurar-la i col·locar de nou a la campana. En cas que no s'haguera guardat la truja de fusta original es deu fer una nova de proporcions idèntiques a l'antiga, ja que està documentat l'estat de la campana previ a la destrucció de la instal·lació tradicional. Es pot mecanitzar amb un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • AJUNTAMENT DE SARRATELLA (17-06-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de l'estat previ a la destrucció de la instal·lació tradicional.] (10-03-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-08-2018
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 108 Visitants: 107 Usuaris: 1 - francesc