Maria del Rosari Immaculada (6) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - ALMASSORA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3687)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 128
Pes real 1223
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció La campana té al terç la següent inscripció commemorativa: "LA PARROQUIA ACORDO LA RECONSTRUCCUION DE ESTA CAMPANA PAGADA DE FONDOS PARROQUIALES". Seguidament té al mig diverses inscripcions. La primera d'elles està situada al voltant de la imatge de la Immaculada i indica el nom de la campana: "MARIA DEL ROSARIO INMACULADA". La segona, just baix de la imatge, assenyala els noms de l'alcalde i el rector del moment: "ALCALDE / D. VICENTE VILAR / EL CURA / D. CORNELIO MONFORT". També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment, al mig peu, té la següent inscripció: "AÑO SANTO MARIANO 8 DE DICIEMBRE DE 1954". És de tipus commemoratiu i recorda la celebració de l''Any Jubilar Marià de 1954. Aquest es va celebrar amb motiu del I Centenari de la definició del Dogma de la Immaculada Concepció (definit per Pius IX en 1854).
Terç (T) (garlanda amb motius vegetals)
(cordó)
"LA PARROQUIA ACORDO LA RECONSTRUCCUION DE ESTA CAMPANA PAGADA DE FONDOS PARROQUIALES"
(cordó)
(cordó)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i dos àngels)
(03) (Escut nacional)
(06) "MARIA DEL ROSARIO INMACULADA" (imatge de la Immaculada Concepció) / "ALCALDE / D. VICENTE VILAR / EL CURA / D. CORNELIO MONFORT"
(09) (marca de fàbrica entre dos ramets de flor) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
Mig peu (MP) (sanefa amb flors)
(2 cordons)
(06) "AÑO SANTO MARIANO 8 DE DICIEMBRE DE 1954"
(2 cordons)
(garlanda)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS
Estat anterior L'estat de conservació era precari. Estava dotada amb una truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic, que colpeja més baix del lloc habitual. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1954 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, possiblement pel trencament d'una campana més antiga de similars proporcions. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro. La mecanització sembla que va ser posterior.

Industrias Manclús va portar a terme la restauració l'any 2013. La campana es baixà de la torre i després de netejar-la, canviaren la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El dia 1 de setembre del mateix any la portaren al poble de nou i per a la festa de la Nativitat de la Mare de Déu, titular del temple parroquial, es va pujar de nou al campanar. Finalment va quedar mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Actuacions urgents Cal elevar l'electromall per tal que colpege al punt correcte.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (15-04-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-09-2018
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-10-2021
  Convertir a PDF