Santa Bàrbera (1) - Parròquia de Sant Bertomeu de Cogullada - CARCAIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3689)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 71
Pes aproximat (en quilos) 207
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1954
Descripció Té dos grups de dos cordons al terç. Seguidament, al mig hi ha una creu de calvar i apareix la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA VALENCIA". També al mig té una interessant inscripció amb una al·lusió a la funció de la campana i algunes dades històriques: "SOY LA VOZ DE DIOS / QUE LLAMO A LOS CRISTIANOS A SU TEMPLO / MI NOMBRE "SANTA BARBARA" / MI NACIMIENTO PARA ESTA IGLESIA / "EL DIA 19 DE SEPTIEMBRE DE 1954". A continuació, al mig peu trobem dos grups de dos cordons i entre ells altra inscripció amb el nom del rector: "ME BAUTIZO EL RDO. D. MANUEL CERDA PORRES". Finalment, disposa de tres cordons en el peu.
Terç (T) (2 cordons) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu afloronada)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA VALENCIA"
(06) "SOY LA VOZ DE DIOS / QUE LLAMO A LOS CRISTIANOS A SU TEMPLO / MI NOMBRE "SANTA BARBARA" / MI NACIMIENTO PARA ESTA IGLESIA / "EL DIA 19 DE SEPTIEMBRE DE 1954"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(06) "ME BAUTIZO EL RDO. D. MANUEL CERDA PORRES" /
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús
Estat actual La campana no té anses, d'acord amb el model usual de treball de l'empresa en els anys 50. En conseqüència la truja de Manclús, probablement del moment de la mecanització, es va adaptar a aquesta circumstància. El batall té cables de seguretat, que no asseguren la caiguda en cas de trencament per l'absència d'abraçaderes.
El motor instal•lat no reprodueix el toc tradicional i no permet els tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions La campana fou dotada de truja de ferro Manclús i mecanitzada per la mateixa empresa al voltant de la dècada dels 60 o 80.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Caldria mecanitzar-la amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (16-11-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-10-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-10-2021
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 23 Visitants: 23 Usuaris: 0