Sant Antoni (2) - Sant Antoni de Padua - CATARROJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3693)

Localització Façana
Diàmetre 61
Pes real 149
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Terç (T) (Cordó)
"✱ PADRINOS ✱ ✱ MA ANTONIA DE LA PURIFICACION ✱"
(Cordó)
"D ANDRES SANDEMETRIO FERRER DA MA DE LA PURIFICACION CARPIO ASINS ✱"
(Cordó)
Mig (M) (00) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(07) "F RIBES / A RAGA / F BOU / I ALFONSO / S SEGARRA / A GOMEZ / A AGUILER / J GUILLEM / I SANCHIS / L VALLS / I LUCAS / J MARTINEZ / J FOLCH / F COMES / S ARTOLA"
(06) "Y"
(05) "M RODRIGUEZ / J NAVARRO / S ROIG / M GARCIA / V GAMON / C ALFONSO / H FUNCASTA / M ALFONSO / F POLIT / C CHAQUES / F FORTEA / F VERDEJO / F CHULIA / H RICO / J RODRIGUEZ / A GARCIA / R PLA / C ASINS / A PERIS / D JUAREZ"
Mig peu (MP) (Dos cordons)
"✱ CLAVARIOS 1953 A 1954 EN HONOR A SAN ANTONIO ✱"
(Dos cordons)
Peu (Dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Al campanar de l'antiga ermita la campana era voltejada a mans dels serenos del poble, encarregats també –com a la veïna Massanassa– de voltejar les campanes de la parròquia i de remuntar el seu rellotge. A més, des del batall de la campana descendia fins a la base del campanar una corda, amb què l'ermità de Sant Antoni assenyalava misses i soterrars.
Tocs actuals de campanes Repics manuals puntuals des de l'interior de l'església.
Truja Truja metàl·lica dels Roses d'Atzeneta d'Albaida, els seus fonedors.
Estat original La campana va ser fosa a la primavera de 1954 a la recent oberta foneria dels Roses d'Atzeneta d'Albaida, per encàrrec de la clavaria de sant Antoni d'aquell any, que va estampar els seus noms en el nou bronze. Proveïda de la truja metàl·lica que hui coneixem per part dels seus fonedors, la campana va ser beneïda a les portes de l'ermita el 12 de juny, amb assistència dels seus padrins, els clavaris i un bon nombre de fidels. Dies més tard quedà instal·lada al finestral principal del campanar dret de l'ermita.
Estat actual Mig segle després de la demolició de l'antiga ermita, la campana continuada dipositada dins d'una gàbia, exposada als agents climàtics i a possibles actes vandàlics. Malgrat tot, conserva pràcticament íntegra i en un estat acceptable la instal·lació que li fou donada en ser fosa.
Mecanismes de toc Cadena al batall, que travessa la façana de l'església, per repicar la campana des de l'interior del temple; i cigonyal per al volteig manual de la campana, en desús des del seu canvi d'ubicació.
Intervencions En una data incerta entre 2006 i 2016 el batall original de la campana va ser substituït per un de nou, adequat per a repicar, però amb una bola excessivament grossa si la campana haguera de voltejar.
Actuacions urgents D'urgència, caldria retirar la campana de la seua posició actual i dipositar-la a un espai protegit a l'espera de la seua restauració, per evitar l'agreujament del seu estat de conservació.
Propostes Per tal de recobrar els seus usos tradicionals, la campana només precisa d'una restauració i, per descomptat, d'un canvi d'ubicació. Qualsevol intervenció sobre la campana hauria de contemplar la substitució de la truja metàl·lica actual per una altra de fusta, que en la seua confecció seguisca el perfil del contrapés històric de la campana menor. Així mateix, caldria instal·lar un nou batall més adequat a les seues proporcions; netejar el bronze interior i exteriorment; i si és necessari, automatitzar-la amb un motor de volteig per impulsos i un electromall.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació fotogràfica de la campana] (05-06-2006)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud. Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (18-11-2016)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 17-04-2020
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF