Santíssim Sacrament (2) - Assumpció de Nostra Senyora - ALBOCÀSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3700)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 76
Altura del bronze 56
Vora 8
Pes real 284
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1955
Descripció La campana té la marca de fàbrica al mig, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA, 27/ VALENCIA". També al mig trobem una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada la campana i la data de refosa: "SANTISIMO SACRAMENTO / REFUNDIDA EN EL AÑO 1955". Finalment té al mig peu una inscripció amb el nom del poble: "ALBOCACER". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (3 cordons)
(3 cordons)
(garlanda amb motius católics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA, 27/ VALENCIA"
(06) "SANTISIMO SACRAMENTO / REFUNDIDA EN EL AÑO 1955"
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "ALBOCACER"
(cordó)
(garlanda)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig manual.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local, així com diversos accessoris per tocar-la manualment. Possiblement tenia una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions Va ser refosa l'any 1955 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València pel trencament d'una campana més antiga. Part de la inscripció de la vella (suposem que la referent a l'advocació de la campana) es va copiar a la campana. La nova es va instal·lar amb els accessoris de la vella. Als anys 60 o 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar, dotant-la amb truja de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. La campana es deu mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (10-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-08-2018
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF