Mare de Déu de Mont Sió (3) - Parròquia de la Mare de Déu de Mont Sió (antic convent de Mont Sió) - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3719)

Localització Espadanya
Diàmetre 64
Pes aproximat 152
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1957
Espatlla (H) (Motius vegetals)
Terç (T) (Cordó)
"✱ ✱ ✱ VIRGEN DE MONTE SION ✱ ✱"
(Cordó)
"✱ ✱ ✱ REAL PIA UNION DE SAN ANTONIO DE PADUA ✱ ✱"
(Cordó)
Mig (M) (00) (Creu sobre pedestal)
(03) (Marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / (VALENCIA)"
(06) (Immaculada Concepció)
(09) (Pensament, habitual a les campanes dels Roses d'Atzeneta)
Mig peu (MP) (Dos cordons)
"✱ TORRENTE AÑO 1957 ✱"
(Dos cordons)
Peu (Dos cordons)
Tocs actuals de campanes En l'actualitat, la campana volteja i repica assíduament de manera exclusivament automàtica. De manera extraordinària, el 29 de juny del 2018 la campana fou tocada manualment pels Campaners de la Catedral de València, amb motiu de la primera missa de Mn. José Gómez Marín.
Truja Truja metàl·lica, obra dels Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Estat original El bronze va ser fos el 1957 a la foneria que Germán Roses regentava a la població valenciana d'Atzeneta d'Albaida. La campana és, segurament, el resultat de la refosa d'un bronze anterior, que tenia un gran faltant a l'àrea interior del llavi. Una antiga campana de què res sabem, únicament que estava instal·lada al finestral del nord de l'espadanya amb una rudimentària truja metàl·lica, amb els eixos pronunciadament rebaixats i amb un capçal, potser de xapa metàl·lica, que tractava de simular un contrapés de fusta. Pel que fa a la seua datació, aquella campana desapareguda, o fins i tot una predecessora seua, ja estava instal·lada a l'espadanya l'any 1940, juntament amb la històrica i la menor, que va ser fabricada aquell any. En qualsevol cas, després de la seua fosa a terres albaidines, a la campana actual se la degué dotar, segurament, de la truja metàl·lica i del batall actuals.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació. Instal·lat al finestral del lateral est de l'espadanya, el bronze encara conserva la instal·lació de la qual fou dotada a 1957, l'any de la seua fosa. És a dir, una truja de metàl·lica, que ara presenta abundant rovell i posa en perill la conservació de la campana, a la qual s'afegiria en anys posteriors un motor de volteig continu, que dificulta en gran mesura el toc manual de l'instrument.
Mecanismes de toc Motor de volteig continu i electromall monofàsic.
Intervencions Al voltant de 1967, els Roses d'Atzeneta d'Albaida, que aquell any havien refòs la campana major, varen electrificar l'instrument amb un motor de vol continu i un electromall trifàsic per repicar. I com d'habitual, per fer-ho, la truja de fusta original de la campana fou substituïda per una nova metàl·lica, amb el perfil habitual de l'empresa.
Propostes Suggerim, a mitjà termini, la restauració de la campana. Una intervenció d'aquestes característiques hauria de contemplar, en primera instància, la substitució de la truja metàl·lica de l'instrument per una nova de fusta, que en la seua confecció seguira el model del magnífic contrapés que conserva la campana menor del conjunt. Així mateix, a la restauració caldria netejar interior i exteriorment el bronze, per tal de recuperar la seua sonoritat original. Per últim, la intervenció hauria de contemplar la possibilitat, d'una banda, de substituir el batall de la campana per un nou, adequat a la grandària del bronze i proveït de cable de seguretat; i d'altra banda, de dotar a l'instrument d'un motor de volteig per impulsos i d'un electromall, nous mecanismes de toc automàtic que podrien reproduïr els tocs tradicionals i no dificultarien un possible toc manual.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud: campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (13-08-2015)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 30-07-2018
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-06-2021
  Convertir a PDF