Santa Maria (2) - Nostra Senyora dels Desemparats de Nazaret - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3736)

Localització Espadanya
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1960
Descripció La campana té en primer lloc al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També té al mig la següent inscripció incisa, afegida quan la campana estava fosa: "SANTA MARIA VIRGEN Y REINA / AÑO 1.960". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada.
Terç (T) (2 cordons)
(cordó)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "SANTA MARIA VIRGEN Y REINA / AÑO 1.960"
(09) (imatge de Sant Francesc d'Assís)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Ferro de Manclús
Estat actual Està ubicada a una finestra de l'espadanya de l'església parroquial. Té una truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu.
Mecanismes de toc (03) electromall trifàsic, (09) motor de vol continu
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1960 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu es limitaren a posar al motlle alguns elements genèrics (marca de fàbrica, garlandes o el crucifix) mentre que les inscripcions les afegiren quan compraren la campana. La mateixa foneria la va instal·lar a l'espadanya i mecanitzar.
Propostes Vist l'estat en què es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es devia baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (05-05-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-07-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-04-2021
  Convertir a PDF